Geniul Brâncuși, promovat la Chișinău

590

„Centrul Academic Internațional Eminescu” din Chișinău a găzduit un impresionat eveniment dedicat marelui sculptor Constantin Brâncuși. Prezenți la manifestările organizate dincolo de Prut au fost și reprezentanți ai județului nostru, respectiv Gheorghe Nichifor – vicepreședintele Consiliului Județean Gorj și Cristian Toader-Pasti, consilierul personal al președintelui Consiliului Județean Gorj.

 

Prin evenimentul de la Chișinău, Constantin Brâncuși a fost recunoscut ca fiu al Basarabiei, dar și ca un geniu universal. Amploarea manifestării i-a impresionat pe reprezentanții Consiliului Județean Gorj. “La invitația Centrului Internațional Mihai Eminescu din Chișinău și la invitația personală a domnului Laurian Stănchescu, am fost prezenți pe malul stâng al Prutului, pentru o acțiune care are legătură cu ceea ce Gorjul a dat mai bun: Constantin Brâncuși. Scriitorul Laurian Stănchescu a pregătit foarte bine această activitate; joi de dimineață am fost prezenți la televiziunea națională din Moldova, unde am dat un interviu despre Constantin Brâncuși, despre operele sale de la Târgu-Jiu și despre ceea ce facem noi pentru opera și promovare personalității sale. (…) la simpozionul desfășurat la Chișinău, am avut bucuria să îl revedem pe academicianul Nicolae Dabija, care a și vorbit foarte bine și foarte frumos despre Brâncuși; academicianul Mihai Cimpoi, și el un prieten al județului Gorj”, a declarat Gheorghe Nichifor, vicepreședintele Consiliului Județean Gorj.

Cristian Toader-Pasti, consilierul personal al președintelui Consiliului Județean Gorj, a mărturisit că „a fost o manifestare profundă, o manifestare la care au participat câteva sute de invitați, dar de foarte, foarte bună calitate; mi-am dat seama, încă o dată, că la Chișinău se trăiește românește, cu o intensitate poate mai mare decât la noi”.

Stănchescu: „Cei de acolo nu-l cunosc pe Brâncuși”
Scriitorul Laurian Stănchescu a menționat că „la evenimentul de la Chișinău a participat toată mass-media: televiziunea națională, televiziunea Unirea Tv, Jurnal Tv – care este un fel de CNN al Moldovei și se prinde în toată lumea; Radio Național și alte publicații. Am remarcat că cei de acolo nu-l cunosc pe Brâncuși. Astfel, m-am dus cu documente, am vorbit foarte mult despre Constantin Brâncuși și a rămas să continuăm evenimentul Brâncuși, mai ales că acolo există un centru expozițional Constantin Brâncuși. Dincolo de toate aceste lucruri, am fost încântat când președintele consiliului raional Călărași mi-a spus că în fața consiliului raional există o copie a scaunelor lui Brâncuși din ansamblul monumental; este absolut fabulos! Anul viitor vrea să construiască acolo Poarta Sărutului”. Evenimentul de la Chișinău a fost organizat la inițiativa scriitorului Laurian Stănchescu, acesta considerând că ar trebui să se facă mai mult pentru Brâncuși.
Minodora Sucea

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here