Femei defavorizate, testate gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin

773

La sfârşitul săptămânii trecute, sute de femei din categoria persoanelor defavorizate, au beneficiat de un screening gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin. Campania este coordonată la nivelul judeţului nostru de medicul oncolog Mariana Găvănescu, care a obţinut testele de la Institutul Oncologic din Cluj.

Graţie unui proiect derulat de medicii Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuta” din Cluj-Napoca (IOCN), finanţat de statul norvegian, medicii au posibilitatea să testeze gratuit femeile din categorii defavorizate. D16e beneficiile acestui proiect s-au bucurat şi sute de femei din Gorj, datorită medicului oncolog Mariana Găvănescu, care a reuşit să obţină teste de la medicii clujeni. „Este o campanie care se derulează printr-un program finanţat 80% de statul norvegian şi 20% de Ministerul Sănătăţii, cu punct ţintă Institutul Oncologic din Cluj şi, practic, acest program se adresează persoanelor din Ardeal, dar având în vedere legătura mea foarte apropiată cu şcoala clujeană, fiind un rezultat al ei, am cerşit şi am primit un număr de teste pe care să le pot folosi. Iniţial mi s-au promis 1000 de teste, iar când am făcut contractul mi s-au aprobat 2.500. Sper să nu am nicio problemă şi să înţeleagă populaţia şi toată lumea că într-o campanie în care aduni multe persoane, la un moment dat pot să fie mici nemulţumiri. Eu zic să primim cu căldură acest cadou, pentru că această analiză ar costa cel puţin 5 milioane de lei vechi dacă s-ar plăti”, a explicat dr. Mariana Găvănescu.

Medicii clujeni, impresionaţi negativ
Potrivit oncologului Mariana Găvănescu, din testele efectuate anterior, mai mult de jumătate dintre femei au fost depistate cu probleme, unele dintre ele având cancer în stadii avansate, fapt ce i-a determinat pe medicii clujeni să aloce o nouă tranşă se teste femeilor din judeţul nostru. „Aceasta este a doua campanie de care o fac şi am primit cele 350 de rezultate la persoanele examinate iniţial. Colegul de la Cluj a fost negativ impresionat de numărul de cazuri cu probleme şi lucrul acesta l-a făcut să îmi continue acest cadou pe care mi-l face, astfel că Institutul Oncologic îmi asigură suport pentru monitorizarea cazurilor cu probleme, indiferent dacă aceste persoane sunt asigurate sau nu. Programul se adresează persoanelor cu posibilităţi financiare reduse”, a confirmat medicul Mariana Găvănescu.

Peste 800 de cazuri, confirmate în Gorj
Conform statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, la nivelul judeţului nostru, la sfârşitul trimestrului III al anului în curs, erau în evidenţele medicilor 7176 bolnavi de cancer, dintre care 3.953 de femei. Dintre acestea, 803 au cancer de col uterin, 11 cazuri fiind confirmate pe parcursul trimestrului III 2015.
Reamintim faptul că încă este în derulare programul de screening gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin. Acest program este finanţat de Ministerul Sănătăţii, aproximativ 31.000 de gorjence fiind eligibile pentru testare. Pentru efectuarea testului Babeş-Papanicolau în cadrul programului de screening gratuit, o femeie care este eligibilă trebuie să se prezinte la medicul de familie unde cere eliberarea formularului pentru recoltare şi pentru a obţine date despre centrul de recoltare. După recoltarea într-un centru specializat, femeile primesc rezultatul după 30 de zile, la medicul de familie. Dacă acesta este pozitiv, vor fi îndrumate pentru investigaţii suplimentare, dacă rezultatul este negativ, vor fi reprogramate la o nouă testare după cinci ani. “Pentru cancerul de col uterin au fost catagrafiate la început 30.982 de persoane eligibile. În continuare, gorjencele au posibilitatea de a-şi face gratuit Testul Babeş-Papanicolau, la nivelul judeţului nostru testarea gratuită făcându-se la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu şi la Spitalul Orăşenesc de Urgenţă Târgu-Cărbuneşti”, a declarat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.
Scopul programului de testare gratuită este de a preveni şi a combate cancerul de col uterin. Screeningul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin constă în testarea prin metoda frotiului cervical Babeş-Papanicolau a populaţiei feminine.
Pot fi incluse în acest program persoanele de sex feminin în vârstă de peste 25 de ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here