Fără nereguli la ştrandurile din Gorj

515

Vara şi-a intrat în drepturi în judeţul nostru. Meteorologii anunţă temperaturi destul de mari în următoarele zile. În aceste condiţii, cu siguranţă gorjenii vor căuta locurile potrivite pentru a se răcori. Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj au demarat seria verificărilor la ştrandurile şi piscinele din judeţ. La controalele efectuate până în prezent nu au fost identificate nereguli. Reprezentanţii DSP îi sfătuiesc pe gorjeni să evite scăldatul în lacuri şi bălţi neautorizate, la fel şi în râuri.

În scopul preîntâmpinării eventualelor probleme de sănătate pe care le-ar putea avea cei care merg la scăldat, inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj au început verificările la ştrandurile şi piscinele din judeţ. „Noi am demarat de ceva timp controalele pe care, de altfel, le efectuăm în fiecare an, în fiecare locaţie de profil. Din verificările efectuate până în prezent nu s-au constatat deficienţe. Sperăm că totul va fi în regulă şi în acest an; anul trecut nu au fost depistate nereguli”, a precizat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Sarcinile proprietarilor de ştranduri
Proprietarii bazinelor de înot sunt cei care au obligaţia de a lua probe de apă şi a le duce la laborator. „Proprietarii lor îşi cer autorizaţia prin declaraţie pe propria răspundere la Camera de Comerţ şi Industrie şi sunt verificaţi de colegii mei de la Direcţia de Control în Sănătate Publică. Fiecare administrator de piscină sau ştrand are obligaţia de a verifica periodic calitatea apei din bazin, de a recolta probe pentru depistarea existenţei clorului rezidual. Când reprezentanţii DSP merg în control, trebuie să li se pună la dispoziţie toate documentele necesare pentru a putea să justifice această activitate de control. La ora actuală noi suntem cu ochii pe toate ştrandurile şi sperăm să nu fie probleme”, a explicat Elena Piţian, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Sfaturile specialiştilor în sănătate publică
Pentru ca scăldatul să nu prezinte pericole este bine să fie respectate anumite reguli. Astfel, celor cu afecţiuni dermatologice li se recomandă să evite ştrandurile sau bazinele publice până ce nu li se va îmbunătăţi starea de sănătate, să folosească toaletele, să poarte costum de baie şi să facă duş atât la intrarea în bazin, cât şi la ieşire pentru distrugerea potenţialilor germeni de pe piele. Trebuie precizat, de asemenea, că pe tot parcursul sezonului cald angajaţii DSP Gorj vor desfăşura controale periodice în vederea respectării normelor igienico-sanitare în vigoare de către deţinătorii de bazine şi piscine. Reamintim faptul că anul trecut nu s-au aplicat sancţiuni în acest sens, pentru că nu au fost descoperite abateri. Reprezentanţii DSP au remarcat că, în comparaţie cu anii trecuţi, se poate vorbi despre o îmbunătăţire a condiţiilor şi o preocupare a patronatelor din acest punct de vedere.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here