Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare “Constantin Brâncuși”, împreună cu Primăria Târgu-Jiu au organizat, miercuri, o serie de manifestări dedicate împlinirii a 59 de ani de la trecerea în eternitate a lui Constantin Brâncuşi. În ansamblul evenimentelor a fost inclus şi vernisajul artistului bănăţean Tajo, sculptură şi asamblaje, într-o expoziţie intitulată TEKAR.
La 59 de ani de la trecerea la cele veşnice a marelui sculptor Constantin Brâncuşi autorităţile de la Târgu-Jiu au organizat o serie de expoziţii în data de 16 martie, toate dedicate artistului. Primul eveniment a avut loc în incinta Spaţii de Învăţământ Debarcader a Universităţii “Constantin Brâncuşi”, unde Filiala Târgu-Jiu a UAP din România, în parteneriat cu UCB a organizat vernisajul expoziţiei de arte vizuale “Pictura, grafica şi sculptura gorjeană contemporană”. Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul manifestărilor “Anul Brâncuşi – 2016”, organizate de Universitatea “Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, iar amfitrion a fost Vasile Fuiorea, preşedintele Filialei UAP Târgu-Jiu.
Cea de-a doua expoziţie a fost vernisată miercuri după-amiaza, la Galeriile Municipale de Artă, în centrul atenţiei fiind artistul timişorean Tajo. Vernisajul expoziţiei a fost prezentat de doctorul în arte vizuale Gabriel Kelemen. “Am venit să ajut acest eveniment atât de interesant care creează un soi de legătură amicală, comemorativă. Iată-ne aici în zona unde Axa Brâncuşi, monumentul Brâncuşi, această triadă complexă secondată de incursiunea care întâmpină această biserică ortodoxă, se interpune în mod constructiv pe Axa comemorării; iată-ne în acest spaţiu, de vorbă cu opera cunoscutului coleg şi prieten de-al meu, Tajo. Avem un lucru foarte interesant: Tajo ne duce într-un soi de lume a elementelor care sunt într-o mecanică incipientă. Avem maşini de scris, portative rotative, avem un soi de planşete complexe. Ele vizează hermeneutica şi vizează înţelesurile care se ascund în spatele cuvântului viu şi nu verbului care este golit de sens. El te invită la tactil, la foc, la căldură, la un soi de demers extraordinar de personal”, a declarat criticul de artă Gabriel Kelemen.
La eveniment au luat parte numeroşi artişti, oameni de cultură, actori, profesori şi elevi de la Liceul de Muzică şi Arte Plastice “Constantin Brăiloiu” din Târgu-Jiu. În operele lui Tajo funcţionează o specifică interferenţă între timpii culturali, dinspre un modernism neepuizat, suprapus peste fluxurile unui postmodernism definit de nivelul toposului antropomorf şi a conştiinţei unei imperioase nevoi de autoidentificare. Tekar-ul este însuşi artistul. Expoziţia artistului sculptor Tajo va fi deschisă vizitatorilor la Galeriile Municipale de Artă din Târgu-Jiu timp de o lună de zile.
Izabella Molnar