Dronele inteligente ale Salvamont, folosite și la Maramureș!

1164

Salvamontiștii din nordul țării vor avea la dispoziție de acum încolo un centru local de analiză a datelor, pe modelul celui existent de un an de zile la Târgu Jiu, după ce ieri a fost inaugurat la Maramureș un astfel de centru. Soluția inteligentă de detecție automată a persoanelor dispărute a fost implementată cu succes și aici, așa cum s-a întâmplat recent și la Neamț. „Programul software inovator, #SARUAV, bazat pe Inteligența Artificială, vine în sprijinul echipelor de salvare pentru căutarea și găsirea persoanelor dispărute.
În baza unui set de fotograme capturate cu drone, programul face detecția automată a oamenilor, folosind anumite indicii, precum elemente de îmbrăcăminte, piese de echipament, sau diferite obiecte, pentru indicarea locațiilor precise unde se poate interveni.
Programul poate procesa 100 de fotograme în aproximativ 2 minute, indicând operatorului indiciile asociate cu coordonatele GPS exacte ale locației.
De asemenea, în acest proiect Salvamont Maramureș operează 3 drone de ultimă generație dedicate pentru misiuni complexe de căutare-salvare folosind sisteme avansate de fotogrametrie, termoviziune, zbor automat, urmărire relief, timp de zbor prelungit, camere foto-video multiple, cartografiere pentru hărți 3D și capturare date pentru analiza automată folosind Inteligența Artificială.
Dronele sunt dotate cu senzori anticoliziune 360*, zoom puternic de până la 56x, zbor îndelungat de până la 45 minute cu un singur acumulator, set suplimentar de încă 3 acumulatori pentru a face față celor mai grele misiuni în munți. Centrul local de analiză și intervenție cu drone din Judetul Maramureș va fi disponibil 24/7 cu ajutorul a trei piloți de drone instruiți din rândul salvatorilor montani și dispeceri pregătiți ca operatori sistem inteligent cu detecție automată. Acum un an la Tg. Jiu Salvamont Gorj și Consiliul Judetean Gorj în parteneriat cu Vodafone Romania se înființa Centrul National de Analiză de Date.
Este poate cel mai important proiect pilot care și-a propus susținerea tehnică la un alt nivel al operațiunilor de căutare salvare iar începând din data de 9 August 2023 va deveni operațional și primul centru local de analiză a datelor, în Județul Maramureș”, a transmis Salvamont România.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here