Documentele Revoluţiei Române

539

Jurnalistul belgian Danny Huwe a fost împuşcat din interiorul Comandamentul Trupelor de Grăniceri

Reprezentanţii Asociaţiei 21 Decembrie 1989, au dezvăluit că jurnalistul belgian Danny Huwe a fost împuşcat, pe 25 decembrie 1989, în Bucureşti (zona Răzoare), nu de terorişti, ci de militarii Comandamentului Trupelor de Grăniceri, la comanda şefului unităţii, colonelul (pe atunci), Petre Teacă. Documentele pretins secretizate, predate recent de Parchetul Militar, în urma protestului prin greva foamei continuat de Teodor Mărieş, demonstrează sec şi clar:

“(…) 4. În dimineaţa zilei de 25.12.1989, la ordinul generalului maior GEANTĂ PETRE, medicul şef al C.T.Gr. a transportat la S.M.C. cadavrul ziaristului belgian HUWE DANNY, împuşcat în masivul cranio-facial de către subofiţerii din dispozitivul incintei locului de parcare al C.T.Gr.’’

(…)“Ordinul de deschidere a focului, dat de către gl. mr. TEACĂ PETRE nu a fost cu nimic justificat şi a avut ca urmare decesul a 5 persoane, printre care un străin (ziarist belgian) şi rănirea gravă a încă trei civili, printre care un copil de 15-16 ani, toţi nevinovaţi.”

Extras din ( Copie ) document SECRET DE SERVICIU Exemplar nr.1

Nesecret, 11.01.2010 – declasificat de MI ANEXA nr.26 La nr.1001 R. înregistrat la Nr.S/S.M.730/13.03.1991

Mărieş a acuzat autorităţile pentru că au ascuns faptul că militarii sunt vinovaţi de moartea jurnalistului, acuzându-l direct de complicitate pe Ion Iliescu, care la 3 zile de la asasinarea jurnalistului l-a ridicat la gradul de general pe cel care a dat ordin să fie împuşcat.

“Cum să confunzi un jurnalist, care avea la vedere o cameră video, cu un terrorist ? Nu a fost vorba de o confuzie. Totul a fost premeditat. Colonelul Petre Teacă este cel care a dat ordin subofiţerilor de la Comandamentul Trupelor de Grăniceri să tragă din parcarea din unitate (“sectorul auto”), spre locul de unde Danny Huwe filma cu acea cameră video, pe care militarii recunosc că au găsit-o şi predat-o Ministerului Apărării. De acolo, abia câteva luni mai târziu camera video (cu doar o casetă de 1/2 ora filmată) – deşi prezenţa jurnalistului era semnalată cu doua ore înainte de împuşcare.

Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989 a prezentat declaraţia unui important martor de la Comandamentul Trupelor de Grăniceri, a cărui identitate nu a dorit, deocamdată să o dezvăluie.

În iulie 1990, după mineriadă, generalul Petre Teacă a fost înlocuit de la şefia grănicerilor şi trimis în judeţul Hunedoara, ‘să aibă grijă’ de minerii lui Iliescu din Valea Jiului – a mai arătat Mărieţ. După primirea documentelor de mai sus, Ambasada Belgiei la Bucureşti a refuzat să comenteze. Dealtfel, de circa 20 de ani, nici ambasada, nici familia jurnalistului Huwe nu au făcut vreun demers pentru clarificarea circumstanţelor în care belgianul a fost ucis. Lipsa de interes a diplomaţilor belgieni faţă de un concetăţean asasinat la Bucureşti, în focul evenimentelor din 1989, denotă faptul că Danny Huwe nu era un simplu jurnalist. A fost ucis în misiune, apoi, ca mulţi alţii a fost trecut la pierderi colaterale. Dumnezeu să-l odihnească !

huwe1 huwe2

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here