Dispeceratul unic integrat a devenit funcţional şi în Gorj

454

Începând de ieri, Gorjul s-a alăturat judeţelor în care funcţionează un dispecerat unic integrat pentru situaţii de urgenţă şi ambulanţă. Scopul acestui dispecerat este acela de a reduce timpul de intervenţie în cazurile de urgenţă din judeţ, lucru ce va fi posibil graţie unei mai strânse colaborări între Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA).

Dispeceratul unic integrat a fost inaugurat ieri, în prezenţa oficialităţilor judeţene şi a reprezentanţilor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Prin crearea acestui dispecerat se urmăreşte reducerea timpului de reacţie şi a celui de răspuns la solicitările specifice medicinii de urgenţă, îmbunătăţirea conlucrării structurilor din cele două instituţii, în domeniul primului ajutor calificat şi asistenţei medicale de urgenţă, eliminarea suprapunerii forţelor şi evitarea disfuncţionalităţilor în cazul urgenţelor medicale, precum şi creşterea eficienţei utilizării resurselor umane, materiale şi financiare alocate de către instituţiile publice. „Scopul acestui dispecerat îl reprezintă eficientizarea activităţii pentru acordarea primului ajutor medical calificat. În panoplia de misiuni pe care Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă le are, pe lângă cele clasice de intervenţii la incendii, au intrat în decursul timpului intervenţia la inundaţii, alunecări de teren şi, mai nou, pentru acordarea primului ajutor calificat. (…) Sperăm ca odată cu intrarea în funcţiune a dispeceratului integrat să se eficientizeze activitatea de colaborare între Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi personalul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, în aşa fel încât cetăţeanul să fie şi mai mulţumit de modul în care se acordă asistenţa medicală de urgenţă pe teritoriul judeţului Gorj”, a declarat Liviu Dumitraşcu, şeful ISU Gorj. Deşi a fost inaugurat oficial ieri, dispeceratul unic integrat a fost folosit în week-end, pentru a vedea cum funcţionează şi dacă există probleme ce trebuie remediate. „Noi ne pregătim de vreo trei luni de zile pentru deschiderea acestui dispecerat. I-am dat drumul de probă sâmbătă; treaba a mers relativ bine. Mai sunt mici chestiuni neesenţiale de rezolvat, însă ieri (n.r. duminică, 29 septembrie) a fost funcţional şi ne-am descurcat chiar bine”, a precizat Dan Vâlceanu, managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Gorj.

Şeful Centrului Operaţional Naţional, prezent la inaugurare
La inaugurarea dispeceratului unic integrat a fost prezent şi col. Petre Stănăşel, şeful Centrului Operaţional al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. „Mă simt onorat să particip la această activitate de operaţionalizare a dispeceratului comun între ISU Gorj şi Ambulanţa Gorj. Acest sistem s-a demarat odată cu finalizarea procedurii de operaţionalizare a SMURD-ului la nivel naţional. Odată cu această operaţionalizare a SMURD-ului la nivel naţional s-a simţit nevoia dispecerizării comune între cele două dispecerate: ISU şi Ambulanţă. Plecând de la modelul pe care îl avem la Târgu-Mureş, unde avem un dispecerat integrat, unde toţi operatorii care sunt angrenaţi în gestionarea situaţiilor de urgenţă funcţionează într-o locaţie comună, s-a trecut din 2011 la implementarea acestui sistem de dispecerat comun între ISU şi Ambulanţă. Beneficiile sunt cele care se referă la folosirea raţională a resurselor, la reducerea timpului mediu de răspuns şi, nu în ultimul rând, la perfecţionarea operaţiunilor de intervenţie”, a declarat acesta. La festivitatea de inaugurare a dispeceratului unic integrat a participat şi Ion Claudiu Teodorescu, prefectul judeţului Gorj. Acesta s-a declarat convins că acest dispecerat se va dovedi a fi foarte util; de asemenea, el a spus că se va încerca găsirea unui spaţiu mai mare în care dispecerii să-şi desfăşoare activitatea. „Ştim că nu avem o locaţie extraordinar de bine pusă la punct ca spaţiu pentru că este nevoie de un spaţiu puţin mai mare. Aveam nevoie să-i dăm drumul pentru că ştim că se va scurta timpul de intervenţie şi timpul de intervenţie este important. Tocmai de aceea ne-am grăbit să-l facem cât mai repede. Sper ca în perioada următoare să găsim un spaţiu unde să avem un birou mai mare pentru domniile lor. E un lucru extraordinar de bun că am reuşit să facem acest dispecerat comun. Sunt ferm convins că va fi foarte util”, a spus prefectul Ion Claudiu Teodorescu.

Peste 1.200 de intervenţii ale SMURD în doar nouă luni
La nivelul judeţului Gorj există trei ambulanţe SMURD, repartizate la Târgu-Jiu, Motru şi Turceni. Numai în primele nouă luni ale acestui an, echipajele de prim-ajutor ale SMURD Gorj au avut peste 1.200 de intervenţii, ocazie cu care au fost asistate medical aproximativ 1.280 de persoane. Gorjul este unul dintre ultimele judeţe din ţară în care nu funcţiona un astfel de dispecerat.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here