DIN NOU, PRIN ŢINUTUL SOHODOLULUI IZVARNEI DE GORJ

1151

Prin Osteni, Izvarna – Sohodolul Izvarnei, ori Pocruia, unde am făcut o tură în această perioadă pentru fotografii, am fost surprins de curăţenia întâlnită în drum. Nu acelaşi lucru l-aş spune, la finalul periplului meu, când am vrut să parcurg şi câţiva kilometri de la fosta Tabără Şcolară, în amonte de Tismana, până la confluenţa cu Tismăniţa. Mizeria aruncată de cei veniţi ,,la un grătar’’, în peisajul mirific al locului, a ieşit la iveală ca nişte cicatrici urâţind peisajul.
Dar, haideţi, să nu ne suparăm prea tare şi să sperăm că, odată cu creşterea gradului de conştientizare a cetăţenilor faţă de problemele actuale, ale mediului ambiental, şi aceste apucături ce, pe lângă faptul că urâţesc peisajul, pot avea şi urmări neprevăzute pentru comunităţile din zonă, vor înceta.
Perimetrul Osteni – Izvarna- Sohodol-Pocruia este, dacă putem să-i spunem aşa, un fel de ,,echivalent în miniatură’’ al drumului de sub munte, ce pleacă de la Curtişoara şi sfârșeşte la Polovragi.
Sătucurile de munte, abundenţa de izvoare, unele chiar pe marginea drumului – numite de localnici ,,bolboroase’’ sau ,,fierbători’’ (unde apa ce vine, în opinia unor hidrologi, pe sub munte, tocmai din zona Retezatului Mic, având în opinia lor aceeași obârşie cu Izvoarele Cernei, cel mai puternic izvor carstic din ţară), localnici binevoitori, iată numai câteva dintre atributele ce s-ar putea constitui în motive pentru dezvoltarea potenţialului turistic al acestui perimetru, din pacăte, prea putin cunoscut pentru adevăraţii iubitori ai naturii gorjene…
De asemenea, cei ce doresc să viziteze satul Sohodol, Cheile Sohodolului de Izvarna, vor fi cu siguranță impresionați de pitorescul locurilor. Trebuie doar, ca la nivel de comunităţi locale, să fie conştientizat faptul că aruncarea la întâmplare a deşeurilor, ori molozurilor, poate influenţa în mod negativ ambientul local, cu consecinţe greu de prevăzut pe viitor.
Mugurel PETRESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here