Mai ales de la obţinerea contestată! a celui de-al doilea mandat prezidenţial încoace, preşedintele Traian Băsescu a fost şi este acuzat de partidele din opoziţie, dar şi de către mass-media, nu odată de comportament dictatorial.
Dacă ne aducem bine, cândva, autoflagelându-se s-a autointitulat Zeus, dacă nu ne înşelăm. Nici refuzul partidelor Opoziţiei de a se prezenta la aşa-zisele consultări de la Palatul din dealul Cotrocenilor nu-s de dată recentă. Aşa că, sper, să nu fiu acuzat că în premieră aş semnala oarece apucături dictatoriale din partea domniei sale.
Sigur că nu-i luăm apărarea lui Mircea Geoană, întrucât ştie şi singur ce e bine şi ce este rău. Domnia sa este, în continuare, Preşedintele Senatului, chiar dacă foştii colegi din PSD, unde este încă tolerat s-ar suspenda. Scrie-scria pe blogul său personal că nici până acum nu se ştie precis dacă el a pierdut alegerile pentru fotoliul prezidenţial sau le-a câştigat adversarul său. Nimeni altul decât Traian Băsescu, actualul preşedinte al României. Şi ca să-l cităm tot pe Mircea Geoană, vorbind despre acelaşi întâi bărbat în stat, nici un preşedinte al României de după 1990 n-a ajuns la putere şi nu este contestat în proporţia în care este Traian Băsescu. Omul care-a transformat ceilalţi politicieni ori în subalterni, ori în figuranţi.
Despre Justiţie, serviciile secrete şi alte mâini drepte ale lui Zeus am mai vorbit şi altădată. Şi-a subordonat, ca preşedinte al României şi preşedinte al CSAT, mai tot. Şi armata şi internele. Cu riscul de a ne repeta, reamintim că partidele din Opoziţie nu-s băgate în seamă. S-ar putea să fie şi vina lor, întrucât nu mai departe de luni s-a semnat acordul „opoziţiei unite” între PSD, PNL şi PC. Dar cum şi-n opoziţie unul trage hăis şi unul cea, cum se mai spune pe la ţară, prin Gorj, la ora 17, s-a şi comis un prim pas. Să fie el greşit? Vom vedea. Cert este că PSD a fost singurul prezent la consultările de la Cotroceni. La dialogul cu preşedintele PSD, Victor Ponta, preşedintele a părut că-l ascultă şi chiar este interesat de o apropiere a poziţiilor dintre partidele din arcul guvernamental şi social-democraţi. Deşi, să recunoaştem, suntem partizanii participării la consultările cu preşedintele şi chiar la actul legislativ şi decizional, atunci când se impune. Ba chiar avem convingerea că dacă parlamentarii PSD şi PNL nu lipseau la votul pe Legea pensiilor, cel cu cântec, fiind incriminată Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor, care-i acuzată de furăciuni, atunci acel furt, în prezenţa social-democraţilor şi liberalilor, n-ar fi fost posibil!
Dar nu numai partidele din opoziţie au fost transformate în figurante, ci şi partenerii sociali şi chiar patronatele. Sunt legi – precum Legea salarizării unitare şi Legea Bugetului – la care Guvernul Boc 5 ar fi obligat să ţină seama şi de opţiunile sindicatelor şi patronatelor. Ei bine, aşa ceva nu se petrece!
Mai nou, preşedintele Traian Băsescu are dreptate tot timpul. Nu se mai înţelege în toate punctele nici cu portocaliii pe care-i are, totuşi, mai aproape de inimă. Poate singurii ce se bucură de completa acoperire în rele.
Într-o veselie, cu voie de la împărăţie, Guvernul iresponsabil Boc 5 îşi asumă răspunderea pe Legea Salarizării şi riscă o nouă Moţiune de cenzură. Hai să zicem, că Legea Bugetului e întârziată şi solicitată de FMI. Dar Legea educaţiei nu intră sub incidenţa acestui ultimatum din partea FMI, ci din partea partenerului de guvernare UDMR! Se ştie de ce.
Ion Predoşanu