Deparazitarea la câini: de ce și cât de des să o faceți?

448

Ouăle și larvele de viermi se găsesc practic peste tot. Nici măcar cele mai bune măsuri de precauție nu pot evita complet posibilitatea ca Fido să le contractezeparaziti . Viermii tind să revină ciclic. Acesta este motivul pentru care trebuie să vă deparaziți câinele frecvent.

De ce este atât de important să-mi deparazitez câinele?

În viața de zi cu zi, din păcate, riscul deinfestarea cu viermi se pândește peste tot. Chiar și în timpul plimbărilor tale se poate întâmpla ca patrupedul tău să intre în contact cu potențiale surse de infecție: alți prieteni infectați cu labe, fecale de câini străini și rozătoare sunt doar cele mai importante exemple, conform petspoint.

Și tocmai asta face ca  acest tip de infestare să fie atât de periculoasă. În absența tratamentului, populația de paraziți crește pe zi ce trece provocând probleme din ce în ce mai grave sănătății câinelui tău. Când această situație continuă mult timp, infestarea devine greu de eradicat.

Tocmai din acest motiv, este atât de important să-ți deparaziți câinele. Deparazitarea regulată vă protejează câinele de infestări grave.

Dar mai sunt. Viermii, din păcate, nu sunt doar o problemă pentru prietenul tău blănos: dacă câinele tău are viermi, el poate transmite infestarea și oamenilo. Sau cei mai expuși riscului sunt copiii și persoanele imunodeprimate.

Cum pot afla  dacă câinele meu are viermi?

După cum am menționat mai sus, este posibil ca animalul dvs. de companie să nu prezinte la început niciun simptom de infestare cu viermi. Cu toate acestea, pe măsură ce viermii se înmulțesc în sistemul dumneavoastră, infestarea se dezvoltă și devine din ce în ce mai severă. Această fază este însoțită de simptome evidente:

Pierdere în greutate

Vărsături

Diaree

Condiție fizică generală proastă

Anemie

Blocarea canalelor intestinale și biliare (care poate provoca chiar moartea câinelui tău!).

De obicei, este imposibil să recunoașteți o infestare cu vierme doar privind fecalele. De fapt, câinele expulzează doar ouă sau larve în fecale, care nu sunt vizibile cu ochiul liber. Numai când infestarea este deja foarte avansată și severă sunt expulzați și viermii întregi.

Cât de des ar trebui să-mi deparazizez câinele?

Pentru a-ți proteja câinele de posibilele consecințe ale unei infestări cu viermi, medicii veterinari recomandă să-l supui unui examen fecal de cel puțin patru ori pe an pentru a verifica prezența viermilor. Alternativ , vă puteți deparazita câinele de patru ori pe an. Puii trebuie deparazitati pentru prima data inca de la varsta de doua saptamani.

Vă recomandăm să vă consultați medicul veterinar pentru a afla cât de des este indicat să vă deparazitați prietenul blănos.

Desigur, nu toți câinii prezintă același risc de a contracta o infecție cu viermi. În acest sens, rutina zilnică a câinelui tău joacă un rol important : câinele tău rătăcește afară liber și chiar singur? Intri des în contact cu alți câini? Este un vânător activ și se întâmplă să-și mănânce și prada? Când este pe stradă, are tendința să mănânce ceea ce găsește, inclusiv resturi de insecte și/sau fecale ale altor câini? Fiecare dintre acești factori crește riscul ca câinele dvs. să contracteze viermi.

Cum funcționează un tratament de deparazitare?

Tratamentele de deparazitare pentru câini conțin ingrediente active capabile să lupte împotriva viermilor în orice stadiu de dezvoltare. Scopul lor este de a preveni dezvoltarea viermilor maturi sexual, care depun ouă.

Unele produse urmăresc să elimine doar un anumit tip de vierme. Altele, însă, sunt tratamente cu spectru larg și luptă atât cu viermii rotunzi, cât și cu viermii. Depinde de medicul veterinar să decidă ce tip de tratament este cel mai potrivit în cazul dumneavoastră specific.

Cum se administrează medicamentele

Dacă doriți să vă deparaziți câinele, aveți mai multe opțiuni. Există unele medicamente sub formă de tablete, pastile sau siropuri pe care le puteți adăuga în hrana animalului dumneavoastră sau le puteți administra direct în gură. În unele cazuri, o singură doză este suficientă, în timp ce alte medicamente trebuie administrate timp de câteva zile consecutive.

Pentru cazurile mai încăpățânate există așa-numitele remedii „la fața locului”. În acest caz, deparazitatorul trebuie aplicat direct pe pielea câinelui, între omoplați. Această metodă este, de asemenea, foarte fiabilă.

Doza de medicament depinde de greutatea câinelui. În general, aceste medicamente sunt foarte bine tolerate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here