Ziua Naţională fără Tutun este marcată, în fiecare an, în a treia joi din noiembrie, printr-o iniţiativă de a atrage atenţia asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor. La nivelul judeţului Gorj, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Gorj, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică Gorj şi Crucea Roşie Română, vor derula mai multe activităţi.
Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Gorj împreună cu Direcţia de Sănătate Publică Gorj şi Crucea Roşie Română vor marca Ziua Naţională fără Tutun printr-o serie de activităţi. Laurenţiu Şoşoi, coordonatorul CPECA Gorj spune că „s-au programat activităţi de informare – educare – comunicare în mediul şcolar preuniversitar pe cicluri de învăţământ preşcolar, gimnazial şi liceal la: Grădiniţa cu Program Prelungit ,,Mihai Eminescu’’ Târgu-Jiu, Şcoala Gimnazială ,,Constantin Săvoiu” Târgu-Jiu, Şcoala Gimnazială ,,Constantin Brâncuşi” Târgu-Jiu, Colegiul Naţional ,,Spiru Haret” Târgu-Jiu şi Liceul Teologic Târgu-Jiu, în mediul universitar la Universitatea ,,Titu Maiorescu” Bucureşti<- Facultatea de Drept şi Ştiinţe Economice Târgu-Jiu. Are loc şi o întâlnire publică cu tema „Ajută–mă să cresc!”, la care vor participa membrii Echipei Intersectoriale Locale pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice la nivelul judeţului Gorj şi avem programată şi o activitate de informare – sensibilizare – conştientizare în rândul asistentelor comunitare şi mediatoarelor sanitare din judeţul Gorj. De asemenea, tot în cadrul acestor manifestări se încadrează şi difuzarea spotului audio ,,Ce ar fi dacă ai lăsa ţigările acasă ?” la posturile de radio locale”.
Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin intermediul centrelor sale de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog, foloseşte acest prilej pentru a derula, la nivel naţional, activităţi de informare-sensibilizare-conştientizare în mediul şcolar, familial şi în comunitate, asupra riscurilor consumului de tutun şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă.
„Ajută-mă să cresc!”
Având ca temă „Ajută–mă să cresc!”, Ziua Naţională fără Tutun oferă Agenţiei Naţionale Antidrog cadrul informării şi sensibilizării populaţiei nefumătoare cu privire la riscurile la care se supune prin inhalarea fumului de ţigară – aşa numitul “fumat pasiv” –, alături de încurajarea acesteia din urmă de a-şi solicita dreptul la un aer fără fum de ţigară, prin respectarea prevederilor legale în vigoare. De asemenea, specialiştii ANA atrag atenţia şi asupra efectelor dăunătoare în planul sănătăţii ale fumatului secundar, în special asupra copiilor care cresc în familii cu cel puţin un membru fumător. Fără voia lor, aceştia sunt expuşi atmosferei viciate de fumul de tutun şi, în plus, există un risc crescut de a deveni ei înşişi fumători. De aceea, exemplul personal al părinţilor de nefumători este cel mai bun mijloc pentru a îşi convinge copiii să nu fumeze.
Peste 5 milioane de pachete, fumate zilnic
În România, se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, potrivit Societăţii Române de Pneumologie. Totodată, studiile au arătat că 89% dintre fumătorii din ţara noastră şi-ar dori să reducă numărul ţigărilor sau să renunţe complet la fumat. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, fumatul produce în prezent circa 6 milioane de victime anual, dintre care peste 5 milioane sunt utilizatori şi ex-utilizatori, iar mai mult de 600000 sunt nefumători expuşi fumatului pasiv. Se estimează că, până în anul 2020, numărul deceselor ar putea creşte la 7,5 milioane pe an, fumatul determinând 10% din totalul deceselor.
Efectele negative ale fumatului nu se limitează la fumător, ele răsfrângându-se dramatic şi asupra celor aflaţi în proximitatea sa. Fumatul pasiv este tot mai frecvent recunoscut ca factor de risc la locul de muncă şi ca o ameninţare la adresa sănătăţii publice. Numeroase studii arată că fumatul pasiv este o cauză a bolilor cardiace şi a cancerului pulmonar la adulţii expuşi. În Europa, bolile legate de fumat fac anual 650000 victime; dintre acestea, 80000 de decese sunt urmare a fumatului pasiv.
Minodora Sucea