Clasa olimpicilor de la CNTV, inteligenţă concentrată pe metru pătrat

689

Clasa a IX-a A, profil matematică-informatică, din cadrul Colegiului Naţional ,,Tudor Vladimirescu”(CNTV) din Târgu-Jiu, debordează de elevi cu un ridicat nivel de inteligenţă. Fenomenul se explică foarte uşor, în clasa în cauză peste 25 dintre cei 33 de elevi sunt participanţi la olimpiade în diverse faze, 7 dintre aceştia fiind calificaţi la faza naţională, asta după ce au trecut testul în cauză, nu pentru o materie ci pentru două sau chiar trei. Dirigintele clasei, Eugen Nodea, dascăl cu experienţă, este şi el uimit de particularitatea clasei şi de fenomenul care nu a mai fost înregistrat astfel la CNTV, şi, cu siguranţă la niciun alt liceu din Gorj.

Colegiul Naţional ,,Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu, unitate de învăţământ cu tradiţie la nivelul judeţului Gorj, este recunoscut pentru elevii buni şi rezultatele la învăţătură deosebite, obţinute de cei care învaţă la şcoala în cauză, pe timpul studiului aici. Liceul este la fel de cunoscut şi pentru colectivul profesoral format din dascăli cu experienţă şi de un înalt nivel profesional ale căror rezultate pot fi demonstrate cu uşurinţă, urmare a premiilor obţinute de elevii lor la diferite materii. Pe baza acestor considerente, nu pare incredibil exodul elevilor buni de la şcolile generale din Gorj spre Colegiul amintit, ajungând astfel să formeze clase speciale cum este cea la care facem acum referire, clasa a IX-a A fiind un adevărat fenomen.

Profesor onorat cu elevii săi
Profesorul de informatică, dirigintele Nodea, ştie să aprecieze elevii care formează clasa pe care o coordonează, şi are cuvinte de laudă deopotrivă pentru toţi cei care compun clasa a IX-a A. Dascălul explică astfel faptul că, din modestie, nu toţi elevii clasei au participat la concursuri pe diferite materii, asta în condiţiile în care sunt poate la fel de buni ca şi colegii lor. Din acest motiv, profesorul este onorat să lucreze cu ei, şi nu se fereşte să folosească cuvinte mari când îşi exprimă deschis satisfacţia că a avut norocul să le fie elevilor în cauză, cadru didactic.
,,Mă simt mulţumit şi satisfăcut să ajung să lucrez cu o asemenea clasă. Puţine sunt cazurile când într-o carieră de dascăl poţi întâlni, într-o singură clasă de excepţie. Este o plăcere şi o onoare, în acelaşi timp, şi o satisfacţie profesorală să lucrezi cu asemenea copii. Am avut generaţii bune, în cariera mea de profesor, aş putea spune că eu sunt favorizat de soartă deoarece am avut clase foarte bune, iar ca diriginte, chiar de excepţie. Este cu adevărat o generaţie minunată cu rezultate pe măsură, cu copii plăcuţi, buni colegi, admirabili în tot ceea ce fac”, a declarat profesorul Eugen Nodea.

,,Sistemul concurenţial naşte valori”
Dascălul explică şi beneficiile pe care aceşti elevi şi le aduc unul altuia, rezultatele fiind grăitoare în acest sens, din cei 25 de liceeni din clasa a IX-a A, 6 elevi ocupând locul I la olimpiadele judeţene, 5 locul al II-lea, 4 locul al III-lea şi 5 luând menţiuni. Şapte elevi ajung astfel să se califice la fazele naţionale ale olimpiadelor menţionate, dar mulţi dintre aceştia ajung să se califice concomitent la două sau trei olimpiade dar la materii diferite.
,,Deseori sistemul concurenţial din clasă naşte valori. Clasa nu a fost constituită pe excelenţă dar cu timpul ea va ajunge aşa. Concurenţa şi disponibilitatea acestor elevi spre cunoaştere, muncă şi dăruire, totodată profesorii de înaltă ţinută morală şi profesională, au făcut ca ei să aibă aceste rezultate”, explică dirigintele, care dezvăluie şi cum sunt stimulaţi aceştia să urce noi trepte în procesul de cunoaştere. ,,Ei sunt des stimulaţi şi încurajaţi nu numai prin note, uneori cuvintele bine alese şi spuse la momentul oportun fac mai mult decât o notă. Însăşi performanţa pe care o ating este o încurajare. Nu este uşor să se spună despre tine că eşti calificat la una, două, trei olimpiade naţionale. Stârneşti admiraţie printre toţi. Eu cred, în primul rând, că viaţa îi va stimula prin rezultatele pe care le au. Ei muncesc pentru viitor, pentru ei şi cred că majoritatea dintre ei vor rămâne apoi în ţară. Sunt convins de asta”, a completat Nodea.

Radu Mihai Adrian, calificat la trei olimpiade faza naţională
Un exemplu în acest sens este Radu Mihai Adrian, elev în clasa a IX-a A, care s-a calificat la trei olimpiade, faza naţională. Acesta a obţinut o medalie de argint la Concursul ,,Ştiinţe pentru Juniori” – în Iran, în octombrie 2012, locul I la Olimpiada Judeţeană de Fizică în 2013, calificându-se la faza naţională, locul al II-lea la Olimpiada Judeţeană de Chimie în 2013, calificându-se la faza naţională, locul I la Concursul ,,Ştiinţele Pământului”, calificându-se tot în naţională şi Locul III la Olimpiada Judeţeană de Biologie.

Fiica şefului IŞJ Gorj, olimpică la două materii
Ioana Patricia Işfan, fiica inspectorului general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, Ion Işfan, se află şi ea printre cei 7 olimpici din clasa a IX-a A. Eleva a reuşit performanţa să se califice la faza naţională a două olimpiade, fizică şi chimie, alegând în final să concureze la chimie. ,,M-am calificat la faza naţională a olimpiadei de fizică şi la cea de chimie. Au legătură una cu cealaltă, dar în final am ales chimia iar peste două săptămâni voi participa la Piatra Neamţ la faza naţională. Pregătirea pentru această olimpiadă înseamnă muncă şi de peste zece ore pe zi, mai ales la chimie unde trebuie să stai foarte mult în laborator printre substanţe, înseamnă multă pasiune, multă dăruire şi înseamnă să vrei să performezi. Probabilitatea a fost destul de mare de la început să ne adunăm toţi elevi buni într-o clasă, dar nu ne-am culcat pe o ureche şi am continuat să muncim. Câţiva dintre noi am fost colegi şi în şcoala generală”, a declarat Ioana Işfan.

Matematică şi română, în acelaşi timp
Una dintre calificatele din clasa deosebită de la CNTV este şi Alexandra Anghelache care a demonstrat că poate fi un elev de locul I atât la faza judeţeană a olimpiadei de matematică cât şi la cea de română, demonstrând că cele două discipline au o strânsă legătură între ele.
,,M-am calificat la olimpiada de matematică şi la cea de română, faza naţională în acelaşi timp. În mod normal nu se leagă cele două materii, dar pentru mine au legătură una cu cealaltă. Când am fost în clasa a V-a m-am calificat la olimpiada de matematică mai întâi şi apoi am descoperit olimpiada de română. Mi-au plăcut ambele. Acum, pentru că sunt la profilul matematică-informatică, am ales să merg la faza naţională acum la matematică. Doresc să urmez o carieră în acest sens pe viitor. Încerc să îmi fac timp pentru studiu cât pot de mult”, a declarat şi Alexandra Anghelache.

Biologie de locul I
Diadra Elida Bobocioiu, elevă în aceeiaşi clasă, a reuşit, de asemenea, performanţa de a ocupa locul I la faza judeţeană a olimpiadei de biologie, calificându-se în faţa naţională. ,,A fost oarecum greu pentru că este foarte multă materie dar pentru că îmi place totul merge de la sine. Am ales matematică-informatică deoarece aici sunt profesorii cei mai buni şi te poţi pregăti în diferite domenii. Mie îmi place biologia şi chimia şi am ales să performez în aceste ramuri, nu contează întotdeauna profilul ci să ai un profesor bun cu care să te pregăteşti pentru ce urmează”, a declarat eleva.
,,Profesorii au o părere foarte bună despre noi, ne explică la nivelul la care este clasa şi se ocupă foarte mult de noi şi aşa putem evolua”, a completat eleva Bobocioiu.

Trei la faza naţională-disciplina Informatică
Mihai Alexandru Cosmin, Andrei Mărgeloiu şi George Aurelian Popescu, toţi colegi în aceeiaşi clasă, s-au calificat, de asemenea, la faza naţională a olimpiadei de informatică. Cei trei nu au făcut însă informatică în generală, dar au recuperat atât de bine încât toţi s-au calificat la olimpiadă naţională, tocmai la această disciplină.
,,A fost destul de greu deoarece în clasele V-VIII noi nu am făcut informatică. Este o materie nouă. Am fost pregătit în doar câteva luni, grele însă. Este vorba de pasiune şi muncă bineînţeles. Domnul diriginte de ajută foarte mult”, a declarat elevul George Popescu.
,,În generală nu am făcut prea multă informatică dar în clasa a IX-a domnul profesor s-a preocupat şi mi-a întipărit dorinţa de a munci. Eram pasionat de calculator dar la un nivel redus, acum domnul Nodea m-a ridicat la un nivel mai înalt. La fel a făcut şi cu colegii mei”, a menţionat şi Andrei Mărgeloiu.
,,Este dificil dar combinat cu muncă şi pasiune merită să faci performanţă. Este multă muncă în plus dar o facem pentru noi nu pentru ideea de şcoală. Noi lucrăm împreună şi suntem cu adevărat o echipă, sub îndrumarea domnului profesor Nodea”, a declarat şi Mihai Alexandru Cosmin, ocupantul locului I la olimpiada de informatică, faza judeţeană.
Cei şapte speră să ocupe primele poziţii şi la fazele naţionale ale olimpiadelor la care vor participa în scurt timp.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here