Centenarul Marii Uniri sabotat de minorități?

528

România este parte a unui scandal internațional provocat de UDMR. Uniunea Federativă a Minorităților Europene(FUEN), din care face parte UDMR, inclusiv ca finanțator, a depus în această primăvară la Comisia Europeană o inițiativă prin care drepturile minorităților să nu mai fie apanajul statelor naționale, cum se întâmplă în prezent, ci a Bruxelului. Doar că România a decis să își apere interesele naționale și a solicitat Curții Europene de Justiție anularea deciziei de înregistrare a inițiativei cetățenești numită ”Minority SafePack”, fapt ce a atras riposta UDMR.

Autoritățile române au reacționat la inițiativa FUEN privind reglementările referitoare la minoritățile naționale. În Jurnalul Oficial al UE din 28 iunie 2017 a apărut acțiunea introdusă de către România împotriva Comisiei Europene, prin care se solicită Curții Europene de Justiție anularea deciziei de înregistrare a inițiativei cetățenești maghiare. Decizia autorităților române s-a luat pe ultima sută a guvernării Grindeanu în urma memorandumului prin care MAE solicita Executivului să conteste acceptarea de către Comisia Europeană a inițiativei FUEN.
Potrivit informațiilor de la Comisia Europeană, orice inițiativă cetățenească din UE trebuie să strângă un milion de semnături din cel puțin șapte state, termenul limită în acest caz fiind de 4 aprilie 2018. Și cum nimic nu este întâmplător, 2018 este un an cu multiple semnificații pentru România, anul serbării Centenarului Marii Uniri. Ori Kelemen Hunor, președintele UDMR ne-a pus recent în gardă cu un atac care în alte țări ar fi fost penalizat juridic. Astfel, liderul maghiar spunea recent în ziarul de limbă maghiară Szabadsag că: ”Românii trebuie să înțeleagă că nu vom putea și nici nu vom dori să sărbătorim evenimentele de la 1918. Acesta ar fi bine să fie un moment al înțelegerii și al respectului reciproc.(…) Evaluarea anului 1918 nu s-a schimbat în ultimii o sută de ani ăn interiorul celor două comunități. Nici maghiarii nu gândesc altfel despre 1918 și despre cei o sută de ani, și nici românii, iar această realitate nu se va prea schimba în lunile următoare”.
De aceea cu atât mai de salutat este inițiativa statului român de a nu sacrifica interesele naționale față de mărunte interese de partid pentru că s-a vorbit deja de o nouă cooptare la guvernare a UDMR. Președintele FUEN, maghiarul Vincze Lorant care spune că reprezintă interesele a 50 de milioane de oameni, a spus recent, potrivit ”Evenimentului Zilei”, că evenimentele gen contestarea de către România a înregistrării Minority SafePack și Centenarul Marii Uniri ”se încadrează în aceeași linie; dacă comunitatea maghiară din România nu se simte acasă aceasta este din cauză că nu se simte destul de apreciată”.
Statul român s-a urnit greu dar suntem în pregătirea unor manifestări de amploare care să marcheze cum se cuvine secolul statului național unitar. Orice concesie peste ce prevede Charta Europeană ne pune în dificultate ca stat dar umbrește actul înfăptuit la 1918.
Andrei Popete Pătraşcu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here