Casa de Sănătate verifică neconcordanţele sau eventualele probleme apărute în eliberarea formularelor S2/E112

595

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) urmează să elaboreze o serie de proceduri pentru a putea verifica dacă există neconcordanţe sau probleme cu privire la eliberarea formularelor S2/E112 de decontare a serviciilor medicale în străinătate care nu pot fi rezolvate în ţară. La nivelul judeţului Gorj, de la începutul anului, au fost eliberate opt astfel de formulare.

Pentru a putea beneficia de servicii medicale efectuate în străinătate, asiguraţii trebuie să completeze formularul european S2 – fostul E 112. Acest formular este utilizat în două cazuri: pentru menţinerea dreptului la prestaţiile de boală şi maternitate aflate în curs, în cazul persoanei care, după ce a dobândit dreptul la aceste prestaţii, este autorizată de către instituţia competentă să revină pe teritoriul statului de reşedinţă sau să îşi transfere reşedinţa pe teritoriul altui stat membru, sau pentru deplasarea într-un alt stat membru pentru a beneficia de tratament medical adecvat.

CNAS şi-a propus să verifice eventuale neconcordanţe privind aceste formulare. „Este evident faptul că vor fi pornite nişte controale. Numai că atunci când vrei să faci un control şi controlul vrei să nu fie superficial, este normal să pui la punct proceduri. Procedurile respective trebuie să fie în concordanţă cu anumite libertăţi pe care le are fiecare şi care nu trebuie să fie încălcate. (…) În momentul de faţă, CNAS pune la punct o serie de proceduri pe baza cărora să se poată desfăşura controale pentru a descoperi neconcordanţele sau eventualele probleme apărute în eliberarea formularelor S2/E112″, spune purtătorul de cuvânt al CNAS.

Opt gorjeni, tratați în străinătate
Potrivit reprezentanţilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj, în primele luni din acest an s-au emis opt formulare pentru Austria, Germania, Belgia și Italia. „Au fost opt cazuri, din care: câte unul în Germania și Italia pentru afecțiuni ale sistemului circulator, unul în Austria pentru boli ale sistemului digestiv, trei în Germania pentru afecțiuni oncologice și două persoane cu arsuri, tratate în Belgia”, a confirmat Daniel Șurlea, președintele CJAS Gorj. Pe parcursul anului trecut, tot opt gorjeni s-au tratat în străinătate, din care trei în Germania, trei în Italia, unul în Franța și unul în Austria, fiind vorba despre afecțiuni ale sistemului circulator.

La nivel naţional, potrivit CNAS, în anul 2017 au fost emise de către casele de asigurări de sănătate 732 de formulare S2/E112, dintre care pentru copii 464. Totodată, în perioada ianuarie – iunie 2018 au fost emise 305 formulare de acest fel. Afecţiunile pentru care au fost eliberate formularele S2/E112 în anul 2017 sunt: boli ale sistemului circulator – 237, afecţiuni oncologice – 169, afecţiuni pediatrice – 107, ortopedice – 68, boli ale sistemului digestiv – 36, afecţiuni neurologice – 31, oftalmologice – 21, boli ale sistemului reproducător – 15, boli ale aparatului respirator – 10, boli ale rinichiului şi tractului urinar – 8, boli ale urechii, nasului, gurii şi gâtului – 8, afecţiuni hematologice – 7, recuperare – 7, afecţiuni dermatologice – 4, caz Colectiv – 2, boli endocrine de nutriţie şi metabolism – 1, naştere – 1.

Situaţia formularelor S2/E112 emise de casele de asigurări de sănătate pe fiecare stat membru UE/SEE/Confederaţia Elveţiană în anul 2017 este: Germania – 319, Italia – 187, Franţa – 84, Austria – 82, Ungaria – 21, Belgia – 12, Olanda – 7, Marea Britanie – 7, Elveţia – 6, Irlanda – 3, Cehia, Grecia, Polonia, Spania – câte unul.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here