Campionat Mondial de Pituluşu – Bătălia 8, “Şcoala Altfel” la Clubul Montan White Wolf Baia de Fier

612

Sub titulatura „Campionat Mondial de Pituluşu”, deja consacrată, la Baia de Fier s-a dat startul celei de-a opta ediţii de salvare a mediului ambiant. La acţiune au participat optzeci de elevi, care în 3 ore au reuşit să ridice 700 kilograme de gunoi. În paralel, liceeni au plantat 150 puieţi de foioase – salcâm şi 100 puieţi de răşinoase – molid.

13Pentru cel de-al şaptelea an consecutiv, tinerii din Nordul Gorjului de Est şi-au suflecat mânecile şi s-au întrecut în lupta cu nesimţirea şi răutatea umană. Cei peste 80 de tineri din ciclul gimnazial şi liceal au făcut front comun pentru a aduce o rază de soare peste peisajul schilodit din bazinul turistic al Galbenului. Copii din clasele a VII-a şi a VIII-a s-au desfăşurat pe ambele maluri ale apei pentru a colecta şi evacua gunoaiele împrăştiate de turişti sau localnici. După aproximativ 3 ore de muncă au fost ridicate circa 700 kilograme de gunoi iar, pentru moment, zona îşi poate prezenta cât de cât onorabil faţa turiştilor veniţi să viziteze Peştera Muierilor.

Sute de puieţi plantaţi la Baia de Fier
14În paralel cu acţiunea de ecologizare, tinerii liceeni au mai plantat o serie de arbori în fosta cariera de calcar din zona Baia de Fier. S-au plantat 150 puieţi de foioase – salcâm şi 100 puieţi de răşinoase – molid. Aceştia se alătură arborilor plantaţi în anii trecuţi şi care, cu greu, reuşesc să supravieţuiască distrugerilor provocate permanent de localnici sau animale.
Ostilităţile au fost organizate în parteneriat de Montan Club White Wolf şi Liceul Tehnologic Baia de Fier, cu susţinerea Primăriei Baia de Fier si a Ocolului Silvic Polovragi.
15Pentru a face faţă provocărilor tot mai înverşunate ale duşmanilor naturii, Montan Club White Wolf a adaptat organizarea “Campionatului Mondial de Pituluşu”, astfel încât, pe lângă ecologizările clasice realizate în bazinele Galbenului şi Olteţului, să se refacă şi cadrul natural printr-o serie de plantări de diferite specii de arbori. „Dacă 17prima ediţie din acest an, care este a opta din această întrecere cu nepăsarea umană, a fost realizată în primăvara la Baia de Fier, profitând şi de programul “Şcoala altfel”, ediţia a doua – de toamnă –  se va desfăşura la Polovragi. Dat fiind ritmul de înmulţire a “dăunătorilor bipezi” nu excludem şi realizarea unor ediţii intermediare, strict necesare pentru a oferi sistemului turistic zonal un atuu în plus!”, a menţionat Gabriel-Dan Chiriac, preşedintele Clubului Montan White Wolf Baia de Fier.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here