Motto: „De regulă, toate aspectele importante au fost discutate în Coaliție.”
Nicolae Ciucă, președintele PNL
Nu aș putea zice că este chiar un scandal în Coaliția de guvernare pe tema creșterii, de la 1 iulie 2024, a salariului minim pe economie, de la 3.300 de lei la 3.700 de lei brut. O creștere, adică o majorare anunțată de prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, cu care cei din Partidul Național Liberal sunt de acord, de altfel. Nemulțumirea celor din pretinsul PNL fiind doar aceea că, la data când s-a făcut anunțul, ei nu fuseseră consultați.
Ceea ce, să recunoaștem, nu-i un capăt de țară. Mai ales că însuși liderul liberalilor, Nicolae Ciucă, spune că de regulă aspectele importante au fost discutate în Coaliție.
NU-I PRIMA EXCEPȚIE DE LA REGULĂ! Ceea ce înseamnă că au mai fost și până acum excepții. Oricum, astăzi, la început de săptămână va avea loc o ședință a Coaliției de guvernare, în care cele două partide -social-democrații și pretinșii liberali – vor putea decide împreună dacă salariul minim pe economie se va mări la 3.700 de lei, începând cu data de 1 iulie 2024, ori nu.
SALARIUL MINIM PE ECONOMIE 2024. În primul rând, trebuie subliniat că salariul minim brut pe economie a rămas neschimbat la 3.300 de lei, începând cu 1 ianuarie 2024. Aceasta înseamnă că suma pe care angajatorii sunt obligați să o plătească unui angajat pentru o oră de muncă nu a suferit modificări. Totuși, după deducerea taxelor și contribuțiilor, un angajat remunerat cu salariul minim pe economie va primi în mână, adică net, suma de 2.079 lei. Este important de menționat că această sumă netă ia în considerare facilitățile fiscale existente, precum cei 200 de lei netaxați, prelungite prin Ordonanța Guvernului nr. 115/2023.
OPINII DESPRE MILITĂRIE ȘI PERICOLUL UNUI RĂZBOI CU RUSIA. Întrucât și la noi, în România, s-a vorbit, la un moment dat de posibilitatea reintroducerii serviciului militar obligatoriu, pentru tinerii de cel puțin 18 ani, să vedem cum este și prin alte părți. Așa, de pildă, premierul Marii Britanii vrea reintroducerea grabnică a serviciului militar național obligatoriu de la vârsta de 18 ani. Așa cum Marea Britanie a mai avut, la fel ca și România din urmă cu mai mulți ani.
CE FACEM DACĂ VIN RUȘII?! Întrebat ce trebuie să facă România dacă, la un moment dat, va fi atacată de Armata Federației Ruse, generalul american Ben Hodges, a vorbit fără ocolișuri, la Antena 3 CNN, despre scenariul în care Rusia ar putea ataca România. Generalul Ben Hodges, fost Șef al Forțelor Terestre Americane din Europa, a zis că, în cazul în care Rusia atacă România, țara noastră trebuie să reușească să reziste două săptămâni, până când trupele NATO din Statele Unite ale Americii și Europa vor izbuti să ajungă în România. În cele maximum două săptămâni de zile, țara noastră trebuie să reziste prin eforturile propriei armate naționale, dar și cu sprijinul militarilor din Statele Unite ale Americii și Franța dislocați în țara noastră! „România are obligații ca stat NATO să-și întărească capabilitățile de apărare, mai ales că are o infrastructură slabă”, mai spune generalul Ben Hodges.
ION PREDOȘANU