Ca la noi, la nimeni – Pacea lumii, în pericol!

574
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Pacea lumii nu este absența conflictului, ci e abilitatea de a gestiona conflictul prin metode pașnice.” – Ronald Reagan, Fost Președinte al SUA

Conflictul dintre gruparea Hamas și Israel e un război adevărat de mai bine de zece zile. Cu mari pierderi umane, dar și materiale de ambele părți. Israel anunțase civilii din Fâșia Gaza să se îndrepte spre Sud și să treacă printr-un punct de frontieră în Egipt. Asta spre a limita pierderile de vieți omenești în rândul civililor, cifrați la 2,2 – 2,3 milioane de oameni, atunci când Israelul va decide să atace terestru, aerian și naval Fâșia Gaza spre a-i lichida pe membrii organizației teroriste Hamas. Cei ce se ascund într-un oraș subteran sub Gaza și în cele vreo 500 de kilometri de tuneluri în care ei trăiesc, de fapt se ascund, produc armament, inclusiv rachete și muniție, ba chiar și pistoalele automate Kalașnikov pentru care au licență din partea Federației Ruse.
ULTIMATUMURILE ISRAELULUI, PRELUNGITE. Nu ca drept răzbunare, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat că țara sa se află în „stare de război”, încă din ziua atacului mârșav și surprinzător al grupării Hamas. Armata Israelului a trecut la bombardamente asupra unor obiective țintite ale grupării teroriste Hamas, aflate pe teritoriul Fâșiei Gaza. Dacă în primele două zile ale războiului dintre Hamas și Israel, numărul morților dintre civilii – de la bebeluși, la copii, adolescenți și femei, chiar și gravide, ori femei în vârstă – a fost imens în tabăra israeliană, ulterior a crescut numărul celor uciși dintre „militanții” Hamas. Inițial, Israelul le-a cerut civililor din Fâșia Gaza să plece spre Sud, existând o înțelegere cu Egiptul de a permite trecerea frontierei prin punctul Rafah. Numai că, între timp, Egiptul s-a răzgândit și n-a mai deschis punctul de frontieră de la Rafah. Fie de teamă ca printre civili să nu se strecoare și luptători/mercenari ai Hamas, fie pentru a nu crea o situație greu de gestionat, cu imigranți pe care să nu mai poată să-i stăpânească. Oricum, Israelul a prelungit termenul de evacuare a civililor din Fâșia Gaza în mai multe rânduri. Timp în care, totuși, Hamas lansa rachete spre orașele din Israel, inclusiv spre Tel Aviv, iar Armata de Apărare a Israelului continua să bombardeze cu obuze de mare calibru.
TURUL DE FORȚĂ AL SECRETARULUI DE STAT AL SUA, ANTHONY BLINKEN. Sosit de urgență la fața locului, Secretarul de stat american, Anthony Blinken, a avut o întrevedere cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, după care a început un tur de forță diplomatic prin șase țări arabe: Iordania, Bahrein, Arabia Saudită, Quatar, Siria și Irak în încercarea de a convinge aceste țări să-și manifeste forța de influență pe lângă Hamas, cu scopul de a pune capăt măcelului. A vizitat și Egiptul, un dușman declarat al Hamas-ului, dar n-a izbutit mare lucru. Punctul de frontieră Rafah a rămas tot închis, dar a obținut dreptul ca civilii din Fâșia Gaza să primească apă potabilă. Așa că, luni, existau cozi lungi la care copii, tineri, femei și bărbați puteau să-și procure apă în sticle din plastic.
În cursul zilei de luni, premierul Benjamin Netanyahu s-a reîntâlnit cu înaltul diplomat american și, probabil, în urma schimbului de informații, Israelul își pregătea intrarea cu blindate și tancuri în Fâșia Gaza.
PRIM-MINISTRUL ROMÂNIEI, MARCEL CIOLACU, SE ÎNTÂLNEȘTE CU PREMIERUL BENJAMIN NETANYAHU. Astăzi, Marcel Ciolacu va face o vizită scurtă și va avea o întâlnire cu premierul Benjamin Netanyahu, cu care va discuta despre război, despre repatrierea românilor din Israel, dintre care 350 sunt în Fâșia Gaza, dar numai puțin peste 200 dintre ei au contactat autoritățile române spre a se întoarce acasă.
Marcel Ciolacu va fi însoțit de ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, și de ministrul de Externe, Luminița Odobescu. În această zi, premierul Benjamin Netanyahu îl mai primește și pe Cancelarul Germaniei, Olaf Scholtz.
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here