Ca la noi, la nimeni – Haos în școli, haos în coaliție!

580
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Cel ce deschide ușa unei școli, închide o închisoare.” – Victor Hugo

Astăzi, miercuri, între orele 11:00-13:00, profesorii intră într-o grevă de avertisment la adresa Guvernului Ciucă, nemulțmiți fiind de nivelul scăzut al salarizării cadrelor didactice, nedidactice și auxiliare din toate școlile României. Liderii sindicatelor din învățământ au transmis tuturor părinților recomandarea să nu trimită copiii la școală. Cum ar veni, copiii să stea acasă, desigur, dacă au cu cine. E adevărat că este mai înțelept ca elevii să rămână acasă, decât să vină la școală și timp de două ore să nu aibă cine să stea cu ei, adică să-i supravegheze. Și mai grav, dacă nu se primește vreun semn de bunăvoință din partea Guvernului, sindicatele din Educație amenință cu o grevă generală lunea viitoare, pe 22 mai 2023! Marți, ca o primă reacție din partea Ministerului Educației, ministresa Ligia Deca a spus: „O să găsim soluții.Vom negocia zilele următoare în coaliție.” Astăzi, cum spuneam, este o primă formă de avertisment la adresa Guvernului Ciucă, iar greva generală e programată pe 22 mai, adică luni.
La greva generală, profesorii pot să aleagă dacă rămân în cancelarie ori merg la clasele lor spre a-și supraveghea elevii. Profesorul universitar dr. Anton Hadăr, Președintele sindicatului Alma Mater, mărturisea marți că ei au încercat să fie primiți de Preș. Klaus Werner Iohannis, s-au dus la Palatul cotroceni dar președintele era ocupat cu alte trebi și i-a lăsat să stera de vorbă cu o doamnă conferențiar universitar Păun, consilieră prezidențială pe probleme de sănătate. Numai că această consilieră, cu toată bunăvoința, nu avea nicio putere de decizie! Anton Hadăr a mai declarat: „Dacă se continuă tot așa, nu vom avea niciodată o Românie Educată!(așa cum frumos dar cam pompos sună singurul program lansat de președintele Iohannis în cei aproape nouă ani de mandate cumulate). Liderii de sindicate din învățământ au mai declarat într-un Apel: „Iohannis să se vadă cu noi, altfel intrăm într-o zonă periculoasă!” Însăși ministrul Educației, Ligia Deca, a mai zis: „Sper ca liderii coaliției să se întâlnească și să rezolve problemele materiale ale celor ce lucrează în toate formele de învățământ.”
CÂRPELI, LA SENAT, PE LEGILE EDUCAȚIEI. Cei care au apucat să citească cele două proiecte de legi ale educației elaborate de către Ministerul Educației, și se pare că sunt slabe, și-au pus speranțele că acestea două vor fi drese în Parlamentul României. Dar, ce să vezi? La Camera Deputaților au trecut precum cuțitul prin brânză și nu au fost modificate, deci nici urmă de vreo îmbunătățire, iar acum au ajuns la Senat, care-i și cameră decizională.
De parcă ar recunoaște că proiectele de legi ale educației nu sunt nici pe departe cât de cât corespunzătoare, ministrul Educației Ligia Deca a declarat marți: „Dezbaterea temeinică a amendamentelor depuse la proiectul Legii învățământului superior va conduce actul normativ „la o zonă aplicabilă, vizionară și în conformitate cu așteptările societății”.
BĂTAIE PE POSTURILE DIN GUVERNUL CIOLACU. În vreme ce în școli este un haos de nedescris, cu greve repetate ale profesorilor, cadrelor nedidactice și ale celor auxiliare, liderii pretinsului Partid Național Liberal și cei ai Partidului Social Democrat se bat pentru obținerea unor posturi la ministere mai babane, deci mai bănoase, de miniștrii în posibilul Guvern Ciolacu.
Marți, conducerile ambelor partide principale ale coaliției de guvernare au avut ședințe separate. Și Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu neagă faptul că s-a discutat până ieri de ieșirea UDMR de la guvernare. Cert este că mulți corifei ai pretinsului PNL se vor desemnați miniștri. După discuția de taină dintre Preș. Klaus Werner Iohannis și Prim-ministrul româniei, Nicolae Ciucă, s-a stabilit ca președintele PNL să accepte funcția de viceprimministru al Guvernului Ciolacu și un post de ministru. Nu l-a dorit pe cel de la Apărare, unde-a mai fost, ci pe acela de ministru al Afacerilor Interne. După ședințele conducerilor PSD și PNL, cei trei lideri ai coaliției: Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Hunor Kelemen vor avea o primă discuție pentru stabilirea configurației Guvernului. Și PSD și PNL au venit, fiecare, cu câte un program de guvernare. Abia apoi, cele trei partide din coaliție se vor întâlni cu echipele desemnate de conducerile PSD, PNL și UDMR spre a lua în discuție trei variante: fie se respectă protocolul dintre PSD și PNL, fie nu și se renegociază împărțirea ministerelor, și varianta a treia este ieșirea UDMR de la guvernare!
ION PREDOȘANU

P.S. Ieri, de la ora 16:00, ministrul Muncii, Marius Budăi, și ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș dezbăteau la Bruxelles soarta pensiilor românilor pentru următorii 50 de ani! (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here