Ca la noi, la nimeni – După „azilurile groazei”, vin prețurile dezastru?!

581
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Ăla cred că trebuie strâns de gât”/ „I-am bătut pe ăștia de dimineață!”Din Stenogramele șocante în Dosarul Azilurilor groazei

Încă nu s-au finalizat controalele din cele peste 5.000 de aziluri de bătrâni răspândite pe teritoriul țării și nici în căminele copiilor cu dizabilități. Sunt aproape 100 de cămine cu vârstnici închise în urma controalelor în toată țara sau cu activitatea suspendată. În multe locuri a descins și Corpul de control al Prim-ministrului României, Marcel Ciolacu, iar rezultatele acestor controale încă nu se cunosc.
Decizia de a se efectua controale „la sânge” îi aparține lui Marcel Ciolacu și este de salutat. Totuși, trebuie căutate soluții care să rezolve situațiile de acest fel și, de asemenea, se impune ca întreaga legislație din domeniu să fie complet schimbată și, evident, înbunătățită.
Partidul Social Democrat, prin vocea Purtătorului de cuvânt Lucian Romașcanu, a cerut și luni demisii și pentru liberali, cărora trebuie să li se alice aceeași unitate de măsură. Sunt vizați ministrul Cercetării, Raluca Turcan, cea care în anul 2021, pe când deținea funcția de ministru al Muncii și Protecției Sociale, a avizat favorabil licența pentru Centrul de bătrâni „Armonia” din orașul Voluntari, condus de interlopul Ștefan Godei, ca și Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, în grija căruia funcționa un cămin sau casă de asistență socială pentru vreo 52-54 de copii cu dizabilități. Nici la centrul din Iași nu au existat condiții normale pentru îngrijirea copiilor.
ÎNLOCUITORII LUI MARIUS BUDĂI ȘI AI GABRIELEI FIREA. Consiliul Politic Național al Partidului Social Democrat au aprobat, luni, ca la conducerea Ministerului Muncii și Protecției Sociale, deci în locul demisionarului grăbit Marius Budăi, să fie propusă Simona Bucura-Oprescu, ale cărei competențe în materie nu ne sunt cunoscute. La Șefia Organizației Partidului Social Democrat a Muncipiului București, ca interimar a fost propus și votat un greu al social-democraților, însuși Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, fost apropiat al demisionarei Gabriela Firea. La Ministerul Familiei, onoarea de a fi urmașa Gabrielei Firea i-a revenit Nataliei Intotero. Ca și în cazul lui Marius Budăi, apreciez că și demisia Gabrielei Firea a fost nițel pripită, președintele Partidului Social Democrat și, totodată, Prim-ministru al Guvernului României, Marcel Ciolacu lămurindu-ne și ieri că doamna Firea „n-a avut nicio atribuție în ceea ce privește azilurile”.
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA. Primul ministru al României, Marcel Ciolacu, a declarat luni următoarele: „Sunt ferm convins că în zilele următoare vor fi suficiente demisii și demiteri ale persoanelor vinovate.”
Luni, după amiază, au avut loc ultimele negocieri la Guvern cu privire la ce taxe și ce impozite vor crește. Se pare că există un război total între Partidul Social Democrat și pretinsul Partid Național Liberal pe tema creșterii taxelor și impozitelor. Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, se pare că avea luni pe masă inclusiv variantele de creștere a TVA. Ceea ce se știe la ora redactării acestor simple note este faptul că noile taxe și impozite vor crește de la 1 septembrie 2023.
VEȘTI PROASTE. TVA-ul va fi mai mare, la fel va fi mai mare și acciza pe carburanți și pe zahăr, ca și pe produsele ce conțin zahăr într-o proporție mai mare sau mai mică.
După umila mea părere, creșterea taxelor și impozitelor, ca și a TVA-ului, în plină criză economică și cu război la graniță sunt mari greșeli. Sunt, deci, vești proaste pentru români. Pur și simplu, veniturile cetățenilor scad de la 1 septembrie. Cu cât? Dumnezeu știe! Noile măsuri sărăcesc și mai mult populația.
Să mai dăm un citat al SINDALIMENTA: „Introducerea unor taxe în industria alimentară și agricultură va conduce la creșterea prețurilor, scăderea vânzărilor și închiderea multor firme.
Așa că, după „azilurile groazei” vin prețurile dezastru?!
ION PREDOȘANU

1 COMENTARIU

  1. SARABANDA DEMISIILOR MINISTERIALE . Nu zic că nu s-ar impune în contextul complex al dezvăluirilor despre drama bătrânilor cazați în căminele de Stat sau private dar reprezintă o soluție ieftină, de imagine , de formă și nu de fond. Abordez tratarea subiectului nu din perspectivă politică încercând să incriminez un partid sau altul ci doar din perspectivă socio medicală având în vedere că toate persoanele instituționalizate au făcut parte din familiile personale, sunt ori au fost pensionari, au anumite tare funcționale generate de vârstă ori dobândite , au nevoie de îngrijiri medicale de lungă durată precum și de tratamente recuperatorii.
    Căminele de Stat au devenit insuficiente prin lipsă de personal abilitat , prin exces cazuistic , prin lipsă de dotări materiale , fapt ce a impus apariția ”azilelor” private care în goana după ”bani negri” au invadat ”piața îngrijirilor” ignorând total omul și nevoile sale de sănătate, culturale, materiale …
    În speranța că vreun politician citește ceea ce scriu ( cu toate că timpul și preocupările lor nu le permit ”pulsul opiniei maedia”) cu toată decența , sugerez factorilor de decizie politică și administrativă a României , schimbarea structurală a sistemului îngrijirii persoanelor cu nevoi speciale prin transformarea unor spitale rurale în SPITALE DE GERIATRIE ȘI RECUPERARE , tutelate metodologic de MINISTERUL SĂNĂTĂȚII și administrativ de CONSILIILE JUDEȚENE .
    Abordând astfel problema persoanelor cu nevoi speciale ( bătrâni, cazuri sociale, oameni cu sechele invalidante …) înseamnă că problema ce a generat atâtea valuri de revoltă în societatea românească și în Europa ar deveni o problemă a Statului român administrată prin instituțiile sale deja existente.
    Cu certitudine , fiecare județ poate trece două – trei spitale rurale pe profil ”GERIATRIE ȘI RECUPERARE ” păstrând și optimizând structurile de personal calificat întrucât prin apariția și dezvoltarea clinicilor și spitalelor private , multe unități medicale din sfera rurală s-au desființat ori sunt în suferință.
    Nu vreau să parafrazez dar zice-se că ”schimbarea miniștrilor ar fi … bucuria unui segment de populație …) ori soluționarea problemelor sociale ale României constau în optimizarea sistemelor sociale existente și nu eliminarea lor iar
    schimbarea trebuie să fie de fond și nu de formă . Prin formare profesională ”descind” dintr-un sistem pe care-l cunosc și pentru asta îmi permit să elaborez o soluție practică și pertinentă . Zic și eu așa …

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here