Bugetarii pot avea o nouă minivacanță în ianuarie

745

După zilele libere de 1 și 2 ianuarie, peste doar trei săptămâni angajații din sistemul bugetar s-ar putea bucura de o nouă minivacanță. Data de 24 ianuarie este zi liberă prin lege, iar în acest an este într-o zi de joi. Astfel, dacă se va decide ca și vineri să fie declarată zi liberă se va putea face o punte cu weekend-ul, rezultând o minivacanță de patru zile.

Peste mai puțin de trei săptămâni, angajații de la stat vor avea o nouă zi liberă prin lege. Este vorba despre 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor României, care în acest an este joi.
Prin urmare, dacă se va aproba ca și ziua de vineri să fie liberă, bugetarii vor avea o nouă minivacanță.

Zile libere, în 2019
Calendarul sărbătorilor legale în 2019 cuprinde: Anul Nou – 1 ianuarie (marți) – 2 ianuarie (miercuri); 24 ianuarie (joi) – Ziua Unirii Principatelor României sau Mica Unire; 26 aprilie (vineri) -Vinerea Mare; 28 aprilie (duminică) – Paștele; 29 aprilie (luni) – A doua zi de Paște; 1 mai (miercuri) – Ziua Muncii; 1 iunie (sâmbătă) – Ziua Copilului; 16 iunie (duminică) – Rusalii; 17 iunie (luni) – A doua zi de Rusalii; 15 august (joi) – Adormirea Maicii Domnului; 30 noiembrie (sâmbătă) – Sfântul Andrei; 1 decembrie (duminică) – Marea Unire; 25 decembrie (miercuri) – Crăciun; 26 decembrie (joi) – Crăciun. Cinci dintre sărbătorile legale din 2019 vor pica în timpul weekend-ului.
Pentru salariații a căror activitate nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității, cum ar fi unitățile sanitare sau cele de alimentație publică, angajatorul este obligat să compenseze cu zile libere în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Angajații, protejați de Codul Muncii
Anumite categorii de persoane trebuie să lucreze și în zilele de sărbătoare legală. În cazul lor, legislația muncii obligă la acordarea unor compensații, respectiv la acordarea de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă acordarea de zile libere nu este posibilă, ei trebuie să primească “un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”, așa cum este prevăzut în Codul Muncii. Persoanele care lucrează în unităţile sanitare sau în cele de alimentaţie publică au un program special în zilele de sărbătoare legală, conform actului normativ: “Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie”. Codul Muncii stabilește că nu primesc liber în datele prezentate mai sus nici cei încadrați în “locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii”. Cât priveşte angajații care lucrează în centrele comerciale, în domeniul vânzării cu amănuntul a produselor nealimentare, aceştia pot fi chemați la muncă în zilele libere de sărbătoare legală, însă doar dacă primesc compensațiile legale cuvenite, conform unei decizii din 2015 a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Atenție, angajatori!
Legislația actuală prevede sancțiuni drastice pentru angajatorii care nu acordă timp liber cu ocazia sărbătorilor legale sau care nu oferă compensațiile legale pentru munca în aceste zile.
Acordarea zilelor libere se face de către angajator.
Nerespectarea zilelor libere legale se sancţionează de către Inspecţia Muncii cu amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here