Boc-ul cade/trece, datoriile rămân!

330

foto predo 2Ne-a făcut o vizită poetul ţăran, după ce-a fost ba minier, ba lăcătuş şi pădurar, Nicolae Căpăţână din Negoeşti, comuna Prigoria. Nu ştiu cum, rămas şomer, mai are chef de poezie. Şi încă de Poezie bună.

Cu P mare El se zbate să mai scoată un volum de poeme, la cei 56 de ani ai săi. După ce înainte de Revoluţie, regretatul poet Ion Bănuţă îi tipărise, pe banii lui, un volum apărut la Editura Litera.

La acea oră matinală, nu se aflase că miniştrii de interne ai Franţei şi Germaniei cer amânarea aderării României la Spaţiul Schengen. Chestiune cu care, îi de au orbul găinilor şi-n materie de diplomaţia României nu-s deloc de acord. Cu declaraţii contra curentului, aşa cum face primul ministru Emil Boc, ba în faţa Parlamentului reunit, ba pe la televiziuni, Zeus se răţoieşte la Occident şi ne anunţă că Franţa şi Olanda fac demersuri dimpotrivă. Aşa o fi, dar Parisul şi Berlinul – principalele motoare ale Uniunii Europene – susţin altceva! Numai Zeus se strofoacă la ei, mai ceva decât la săraca Moscova care plânge şi acum că Traian Băsescu s-a supărat pe Maica Rusie de mama focului. Moscova, se ştie, nu crede în lacrimi şi ripostează cum poate. Ba ne strânge robinetul, ba produce aluminiu şi oţel pe la noi, cu energie electrică subvenţionată. Inclusiv cu sprijinul unor “Dragă Stolo!” şi a urmaşului său la domnia din Dealul Cotrocenilor.

Faptul că legile trec prin Parlament ca gâsca prin apă nu mai e o noutate, de când cu coaliţia din jurul portocaliilor. De ce-ar fi făcut excepţie Legea Bugetului pe 2011? Chit că, în drumul lui spre cea mai înaltă treaptă a sălii de şedinţă reunită a celor două camere ale Parlamentului, Înaltul demnitar care este Emil Boc era să cadă. Vorba poetului: “A-nceput de ieri să cadă/Câte-un fulg. Acum a stat”. Nu-i bai, mai căzuse Boc-ul de-abinelea, la Antena 1, când se-ndrepta spre studioul unde urma să intre în direct. Şi asta se-ntâmpla încă înainte de-a fi înălţat ca un Zmeu-paraleu de către Zeus pe cea mai înaltă treaptă a Guvernului Băsescu-Udrea-Boc. De data asta, Boc-ul a căzut, ori mai precis putea să cadă, în Parlament. Înainte de-a cădea Moţiunea de cenzură. Oricum, semn bun nu-i! Acum, se pare că doar Zeus şi căderea Moţiunii de cenzură îl mai ţin în picioare. Ca pe-un moroi, cum se spune prin Gorj. În rest, este un om mort cu ochii încă vii! Şi-i de mirare cum de mai ţine minte, adică pe de rost, poezia cu ieşirea din criză. Plus chestii-socoteli de genul «acum ne este greu, dar ne va fi bine». Poate lui Zeus şi lui. Care oricum nu vor mai fi la Putere. Ca şi Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, acela care susţine că poporrul a făcut datoria externă a ţării. Şi-o vor plăti următoarele trei-patru generaţii de locuitori ai acestor meleaguri. Nu mai departe de ieri-alaltăieri a răsuflat şi suma cu care ne vom îndatora iar la FMI. După ce România va primi şi tranşa următoare din mai vechiul împrumut. Reuşit tot de cuplul care nu doreşte binele ţării: Băsescu-Boc. Mă rog, ar fi vorba de alţi 5-6 miliard de de euro, dar suma poate creşte la 8 miliarde. În funcţie de nevoile Guvernului Băsescu-Boc, pe undeva prin luna m,artie a anului 2011. Cam pe când se fac rectificările bugetare. Şi când se va afla de ce bani mai are nevoie ministrul drag lor, Elena Udrea, am azoana călare pe Ministerul Dezvoltării Regionale şi pe Ministerul Turismului. Iar de la zicala cu “apa trece, pietrele rămân!”, s-ar putea să ajungem la cumplitul adevăr că nu mai rămân nici pietrele. Ori le ia apa, ori ne ia FMI cu ţară şi cu fulgi cu tot!

Ion Predoşanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here