Bătrânii din mediul rural, în atenţia autorităţilor

609

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj, în parteneriat cu Fundația Româno – Belgiană The Open Network for Community Development (TON) și Asociația de Ajutor Mutual Slatina –Timiș ( ADAMS), au organizat joi, 15.06.2017, ora 10.00, Conferința de presă cu tema “Bătrânii din rural au și ei dreptul la servicii de îngrijire medico-socială”. Evenimentul şi-a propus promovarea proiectului “Comunități Rurale Active în Furnizarea și Monitorizarea Serviciilor de Îngrijiri la Domiciliu – Creșterea accesului la servicii medico- sociale la domiciliu a bătrânilor“.

Fundația TON, în parteneriat cu Asociația de Ajutor Mutual Slatina – Timiș (ADAMS), a început implementarea proiectului Comunități Rurale Active în Furnizarea și Monitorizarea Serviciilor de Îngrijiri la Domiciliu – Creșterea accesului la servicii medico-sociale la domiciliu a bătrânilor din cinci comunități rurale. Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 20 de luni, este cofinanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă și are un buget total de 82.300 CHF. Grantul acordat este de 74.050 CHF, iar cofinanțarea asigurată de solicitant și parteneri este în valoare de 8.250 CHF.
Proiectul se desfășoară la nivel național, respectiv în cinci comunități rurale din cinci regiuni ale României: Nord – Est (Moldovița, judeţul Suceava), în Vest (Armeniș, judeţul Caraș-Severin), Nord – Vest (Batăr, judeţul Bihor), Sud – Est (Dumitrești, judeţul Vrancea) și în Centru (Bunești, judeţul Brașov).
Pentru că Gorjul este între judeţele fruntaşe privind asistenţa comunitară, având 112 asistenţi comunitari şi 14 mediatori sanitari, s-a considerat necesară prezentarea proiectului “Comunități Rurale Active în Furnizarea și Monitorizarea Serviciilor de Îngrijiri la Domiciliu – Creșterea accesului la servicii medico- sociale la domiciliu a bătrânilor“ şi în judeţul nostru. Din 70 de localităţi gorjene, 65 au asistenţi comunitari. Logreşti, Jupâneşti, Bărbăteşti, Schela şi Vladimir sunt singurele localităţi din Gorj care nu au asistenţi comunitari.
Conferinta a avut loc la Centrul de Servicii Sociale Integrat – Centrul de Asistență pentru Bătrâni “Magnolia“ – strada Oltețului nr. 5 – Târgu-Jiu, începând cu ora 10.00.
Proiectul va urmări crearea la nivelul fiecărei localități a unor structuri la început informale – Comitete Sociale Locale și apoi formale – ONG-uri locale furnizoare de servicii de îngrijiri la domiciliu, va sprijini elaborarea de planuri de servicii, de planuri de strângere de fonduri, va asigura furnizarea efectivă de servicii de îngrijiri la domiciliu în cele cinci comunități”.
M.S.

Se așteaptă de la acest proiect, care se vrea a avea continuitate, să formeze profesioniști și voluntari care să ofere servicii pentru cel puțin 500 persoane vârstnice (100 persoane în fiecare comunitate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here