AVEM O ŢARĂ PLINĂ DE UMOR !! – (la apariţia cărţii “Epigrame cu şi despre FEMEI”)

412

P1000916Iată că nici pentru guvernanţi…nenorocirea nu vine niciodată singură… La… hazul pe care-l provoacă o…anumită parte a domniilor lor, prin atât de…gustatele măsuri luate pentru ca atâta vreme cât mai păstoresc, să trăiască din ce în ce mai bine (ei nu poporul!), la atât de aplaudatele(!!) vizite, -vezi cazul recentei comemorări a Unirii la Iaşi-, vezi… hazul stârnit de măsura lui Cseke, incomparabilă cu ocaua lui Cuza, întru transformarea spitalelor în azile de…umbre, etc. din când în când, mai ies de sub valţurile unor tipografii, CĂRŢI!

Reale, palpabile, căutate şi…devorate ca pâinea caldă. Una din taberele vitale şi extrem de greu de digerat de către unii …prea înalţi, a acestor apariţii, a fost este şi, sperăm, va fi, cea a scriitorilor umorişti. Că este în proză ori în versuri, că-i vorba despre pamflet, parodie, fabulă sau epigramă, umorul rămâne un fel de panaceu pentru multe din durerile lumii!

Recent, la editura GRAFIT din Bacău, a văzut lumina tiparului, sub atenta şi admirabila îngrijire a Rodicăi Hanu-Pavel şi a lui George Zarafu, al treilea volum pe aceeaşi temă, intitulat: „Epigrame cu şi despre femei”, grafica de pe coperţi aparţinându-i lui Florin Radu.

Pe întinderea a 380 de pagini, nu mai puţin de 281 de epigramişti de pe întreg cuprinsul ţării, aparţinând Uniunii Epigramiştilor din România, a contribuit, fiecare, cu o părticică din imensa sa muncă de construcţie a acestui gen literar, la apariţia acestei minunate lucrări.

Despre femei, s-au spus, se spun şi nu se vor termina niciodată de spus, mii de…perle, blânde, înveninate, cu sau fără subînţeles.

Aşa cum spunea Denis Diderot, pentru a scrie despre femeie, “ trebuie să înmoi pana în culorile curcubeului şi să presari rândurile cu pulberea de pe aripile fluturilor”. La fel cum, Honoré de Balzac, vorbind despre aceeaşi creatură divină, spunea: “ pe pânza vieţii nu se cos mereu numai flori strălucitoare”.

Cartea la care fac trimitere, conţine o selecţie din epigrama contemporană,( cu autori în viaţă, la data când a plecat spre tipar), şi “este o dovadă peremptorie că eleganţa ironiei, umorul stenic, imprevizibil, ambiguitatea, paradoxul exprimării, învederează starea de poezie”, citat din prefaţa care însoţeşte cartea, sub semnătura Rodicăi Hanu Pavel.

Bucuria este cu atât mai mare cu cât, dintre coperţile minunatei lucrări, nu lipseşte niciunul din cei 9 valoroşi truditori ai acestui gen de literatură, din judeţul Gorj.

Este vorba despre Nicolae Brelea, MarianDobreanu, Gheorghe Filiş, Valentin Groza, Grigore Lupescu, Florian Saioc, Zefira Victoria Saioc, Al. Doru Şerban şi Nelu Vasile, înseraţi, aici, în ordinea în care sunt găsibili în cuprinsul lucrării.

Femeia e un alfabet,

Pe care îl deprinzi încet

Şi-l uiţi – deşi nu prea-ţi convine-,

Atunci când îl cunoşti mai bine.

Am încheiat aceste rânduri, cu minunatul catren, al marelui creator de epigramă MIRCEA TRIFU (1922-1994), (care încondeiază, în stilu-i caracteristic, -căci, deh, fiecare epigramist are stiul său-, chipul gingaşei femei), catren care se află în pagina a patra, cu o valoare de icoană sfântă, înaintea celorlalte aproximativ două mii de epigrame, aflate între coperţile cărţii.

Gh.Filiş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here