Au început probele de aptitudini și de verificare a cunoștințelor de limbi moderne pentru admiterea la liceu

2089

Zilele trecute s-a dat startul desfășurării probelor de aptitudini și de verificare a cunoștințelor de limbi moderne pentru admiterea în învățământul liceal. La nivelul județului Gorj, astfel de probe se desfășoară în patru unități de învățământ.

Conform calendarului admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2016-2017, în perioada 25-28 mai se desfăşoară probele de aptitudini pentru elevii de clasa a VIII-a care doresc să urmeze cursurile învăţământului liceal vocaţional: profilurile sportiv, militar, teologic, artistic, pedagogic, precum şi pentru liceul Waldorf, specializarea filologie. De asemenea, tot în intervalul menţionat anterior au loc şi probele de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau maternă pentru admiterea în clasele a IX-a cu program bilingv, respectiv intensiv de predare a unei limbi moderne de circulaţie internaţională ori în clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale.

Probe în patru licee din Gorj
La nivelul județului Gorj, astfel de probe sunt organizate în patru unități de învățământ: Colegiul Național “Spiru Haret” Târgu-Jiu, Liceul de Arte “Constantin Brăiloiu” Târgu-Jiu, Liceul Teologic Târgu-Jiu și Liceul cu Program Sportiv Târgu-Jiu. La Colegiul Național “Spiru Haret” Târgu-Jiu, probele de aptitudini se vor desfășura în cursul zilei de 27 mai, la ora 09.00 fiind programată proba de aptitudini fizice, la ora 11.00 cea de aptitudini muzicale, la 15.00 cea de aptitudini artistice, iar la ora 16.30 proba de interviu. La aceeași unitate de învățământ, în cursul zilei de 28 mai se vor desfășura probele de verificare a cunoștințelor de limba engleză, scris și oral. La Liceul de Arte “Constantin Brăiloiu” Târgu-Jiu, probele de aptitudini au început încă de ieri, când s-au desfășurat probele de instrument și recital instrumental la secția instrumentală, proba de auz melodic și solfegiu și proba de dicteu melodic la secția teoretică, testarea calităților vocale și proba de interpretare la secția de artă vocală interpretativă, proba de dicție și proba de aptitudini muzicale la clasa Artă Dramatică și proba de percepție vizuală la clasa Arte Vizuale. Astăzi se vor mai desfășura proba de auz melodic, dicteu melodic la secția instrumentală, proba de aptitudini la secția teoretică și la secția artă vocală interpretativă, dar și proba de creativitate la clasa Arte Vizuale. La Liceul Teologic Târgu-Jiu, până pe 27 mai sunt programate vizitele medicale (orele 09.30 – 12.30) și proba practică pentru testarea aptitudinilor, evaluată cu notă pentru clasa de Patrimoniu Cultural (orele 13.00 – 16.00). Pe 27 mai, începând cu ora 12.00, este programată proba scrisă de verificare a cunoștințelor religioasă, evaluată cu notă. La Liceul cu Program Sportiv Târgu-Jiu probele de aptitudini sportive se vor desfășura astăzi și mâine, conform următorului grafic: atletism – orele 08.00 – 12.00, fotbal – orele 08.00 – 12.00, handbal – orele 08.00 – 12.00, lupte, box, karate – orele 08.00 – 12.00, tenis de câmp – orele 08.00 – 12.30, baschet – orele 08.00 – 12.30 și volei – orele 08.30 – 12.30.

Rezultatele, afișate săptămâna viitoare
Afişarea rezultatelor şi depunerea contestaţiilor sunt programate pentru data de 30 mai, urmând ca în data de 31 mai să fie comunicate rezultatele finale. Ulterior, pe baza rezultatelor obţinute, elevii vor fi admişi în învăţământul liceal vocaţional, în etapele premergătoare repartizării computerizate (programată pe 19 iulie). Anul trecut, la nivel național, au fost admişi la specializări din învăţământul liceal, filiera vocaţională, 11.674 de elevi, din care 360 în învăţământul militar.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here