Arderea vegetaţiei uscate, pericol de incendiu

360

CEZ Distribuţie atenţionează gorjenii că arderea vegetaţiei uscate, constituie un pericol pentru reţeaua de distribuţie a energiei electrice şi poate afecta grav continuitatea în alimentarea cu energie electrică consumatorii. Anul trecut în Gorj au existat mai multe incidente, cauzate ca urmare a incendierii unor terenuri în apropierea instalaţiilor de distribuţie a energiei electrice.

Este important de ştiut că persoanele care ard vegetaţiei uscată şi resturi vegetale, trebuie să respecte o distanţă corespunzătoare de minim 50 de m faţă de instalaţiile de distribuţie a energiei electrice şi să asigure că focul deschis nu poate să se extindă către acestea. De asemenea nerespectarea regulilor de prevenire şi reducere a riscurilor de producere a incendiilor pune în pericol atât mediul şi bunurile din proximitatea zonelor afectate, cât şi viaţa oamenilor, în mod direct sau indirect. Pe parcursul anului trecut, persoane necunoscute din Gorj au incendiat mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale pe terenuri agricole, în apropierea instalaţiilor de distribuţie a energiei electrice, conducând astfel la situaţii în care au ars stâlpi din lemn şi s-au prăbuşit stâlpi din beton aflaţi în vecinătatea stâlpilor arşi din linii electrice. Ca urmare a acestor evenimente înregistrate, a fost întreruptă alimentarea cu energie electrica in câteva localităţi din judeţ.

Condiţii de ardere a miriştii
Potrivit CEZ Distribuţie prevederilor legale, în ceea ce priveşte arderea miriştii se face în următoarele condiţii: fără vânt; izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate. De asemenea desfăşurarea procesului de ardere se face numai pe timp de zi şi se asigură personal de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii, totodată substanţe şi mijloace de stingere necesare. Este necesară asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha a unui plug şi a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.
Pentru semnalarea oricăror incidente intervenite în instalaţiile de distribuţie a energiei electrice, cetăţenii sunt rugaţi să se adreseze operatorilor de la Info Linia CEZ, apelând numărul unt 0251 929, disponibil 24 de ore din 24, 7 zile din 7.
A.B.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here