Ambasadorul Poloniei, în vizită la Târgu-Jiu

634

Ambasada Republicii Polone la Bucureşti organizează expoziţia „ În ritmul epocii. Viaţa Kazimierei Iłłakowiczówna”.
Vernisajul expoziţiei va avea loc marţi, 25 martie la ora 13:00 în foaierul Muzeului Judeţean Gorj “Alexandru Ştefulescu”.

În cadrul vizitei la Târgu Jiu, Ambasadorul Poloniei se va întâlni cu Preşedintele Consiliului Județean Gorj – Ion Călinoiu, Primarul Municipiului Târgu Jiu – dr. ing. Florin Cârciumaru, Prefectul Județului Gorj – Alin-Vasile Văcaru, Conducerea Complexului Energetic Oltenia, şi va depune o coroană de flori la mormintele soldaților polonezi care se află la Cimitirul Eroilor din Târgu Jiu. De asemenea, Ambasadorul va efectua o vizită la Tismana unde a fost păstrat tezaurul Poloniei în timpul celui de-al doilea război mondial.
Programul vernisajului include prelegerea doamnei Dr. Univ. Radosława Janowska-Lascar (Wrocław) pe tema „Destinul unui om – intâlnirile Kazimierei Illakowiczowna cu Romania”.
Kazimiera Iłłakowiczówna (1888-1983) este una dintre cele mai cunoscute poete poloneze. Prea puţini mai ştiu că a fost o traducătoare prolifică de opere literare, că a lucrat în Ministerul Afacerilor Externe şi că a fost secretara personală a Mareşalului Józef Piłsudski (1926-1935). Anii 1939-1947 i-a petrecut la Cluj, care a devenit a doua sa casă. Iłłakowiczówna a tradus din maghiară şi română. Printre autorii pe care i-a preţuit cel mai mult putem să-i numim pe Ady Endre, Tudor Arghezi, George Bacovia. În amintirile sale, Iłłakowiczówna a scris: „Ştiu că, dacă înainte de plecarea din Transilvania voi avea posibilitatea să-mi procur un costum românesc, atunci, până la capătul vieţii mele, ziua de 17 septembrie o voi sărbători purtând de dimineaţă până seara costumul acesta în amintirea ospitalităţii româneşti (…) Acolo a rămas o mare parte din sufletul meu şi adesea îmi apare în vis raiul acela pământesc.” (Mărturii întârziate. trad. Maria Vârcioroveanu).
A.B.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here