Alunecările de teren s-au reactivat la Seciurile

410

Primăvară grea pentru locuitorii din satul Seciurile, unde alunecările de teren au redevenit active în ultima perioadă, acum ajungându-se ca un drum judeţean să fie impracticabil pe un sens de mers. În plus, casele încep din nou să crape, după ultimele ploi problemele fiind mai multe decât în ultimii ani, localnicii simţindu-se ca în perioada lui 2006, când tot satul a luat-o la vale.

La intrarea în Seciurile drumul judeţean s-a surpat pe o porţiune de vreo 100 de metri. Pământul a luat-o la vale şi betonul de pe un sens de mers a rămas în aer, iar cine nu ştie riscă să cadă în hău. Ieri autorităţile au restricţionat circulaţia în zonă pentru a evita o nenorocire. „Salcâmii de pe marginea drumului s-au dus 60 de metri în jos în prăpastie, iar pericolul să se desprindă în continuare porţiuni de teren, încă există. Pe un sens de circulaţie se mai poate trece cu maşina, dar am restricţionat traficul greu. Doar maşinile mici mai au voie pe aici, asta cât o mai ţine drumul, după aceea nu ştiu ce vom face”, spune primarul Liviu Cotojman.
Drumul nu este singura problemă a localnicilor pentru că şi casele acestora încep să crape iarăşi. Oamenii nu s-au mutat cu toţii la Albeni sau Cojani, unde statul le-a construit case cu una-două camere, iar cei care au rămas în Seciurile se gândesc cu groază la ce li se poate întâmpla. „Parcă am fi în primăvara lui 2006, când a luat-o dealul la vale. Şi atunci a plouat mult, iar după dezgheţ, primăvara, s-a rupt drumul, mai întâi, iar apoi au crăpat casele până când, într-o noapte, au căzut toate ca nişte cutii de chibrituri. Am un vecin căruia i-a picat tavanul din casă alaltăieri, norocul că nu a fost acolo ca să-l lovească. A lovit-o doar pe nevastă-sa, dar a scăpat destul de teafără, nu a avut nevoie să meargă la spital”, spune unul dintre localnicii din Seciurile.

Nu părăsesc satul
Primarul localităţii spune că i-a informat pe toţi sătenii despre riscurile la care se expun atâta timp cât nu părăsesc satul. Cu toate acestea, oamenii nu se grăbesc să se mute la Albeni şi Cojani, invocând inclusiv faptul că nu au surse de apă potabilă şi nici teren agricol pe care să-l muncească. Şeful Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, spune însă că în prima şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă va propune evacuarea localnicilor, în special a celor care au casele în pericol. „Nu riscăm viaţa nimănui şi cred că este spre binele oamenilor să meargă în locaţiile în care sunt deja construite case în care să se mute. Cine e responsabil dacă pică o bucată de tavan pe cineva şi îl răneşte sau, şi mai grav, îi pune viaţa în pericol? Trebuie să luăm acolo nişte măsuri pentru a preveni lucruri grave ce se pot întâmpla. Desigur că vom cere fonduri la Guvern pentru a face un studiu pe care să-l folosim la stabilizarea zonei, dar acea zonă este una de risc maxim şi cred că nimeni nu ar trebui să mai locuiască în acele case”, declară Călinoiu.
Prefectul Claudiu Teodorescu a menţionat şi el că există demersuri în momentul de faţă pentru a solicita la Guvern, împreună cu Consiliul Judeţean, fonduri care să fie folosite pentru realizarea unui studiu de stabilizare nu doar a zonei Seciurile, ci a mai multor localităţi afectate de alunecările de teren. Pământul o ia la vale atât la Alimpeşti, cât şi la Logreşti şi Bustuchin, toate aceste localităţi fiind situate pe zona de graniţă cu judeţul Vâlcea. Prefectul spune că aşteaptă un raport din partea Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă de la Roşia de Amaradia pentru ca, în baza acestuia, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă să redacteze propriul raport pe care să-l înainteze ulterior către Guvern şi, astfel, să fie dispuse măsurile necesare pentru stabilizarea zonei şi asigurarea resurselor financiare acestui scop.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here