Alunecări de teren la Negomir

583

alunecari-de-teren-valceaNu mai puţin de 10 gospodării din Negomir sunt în pericol de a fi distruse de o alunecare de teren care s-a reactivat în satul Artanu. Oamenii dorm deja cu frica în sân şi se tem că pământul poate intra oricând peste ei în locuinţe, după ce, ieri, dealul ajunsese la câteva zeci de metri de locuinţele lor.

Primarul din Negomir, Ion Gruescu, spune că alunecarea de teren a început încă din primăvara anului trecut, dar a stagnat în perioada de iarnă, reactivându-se în momentul de faţă, odată cu venirea dezgheţului. Primarul declară că în cursul nopţii de luni spre marţi terenul s-a deplasat circa 50 de metri, mai având încă atât până la prima locuinţă pe care o are în cale. Alte nouă gospodării sunt în aceiaşi situaţie, în fiecare dintre acestea existând câte o locuinţă şi diverse anexe. Alunecarea de teren va afecta şi drumul comunal ce trece prin zonă, precum şi reţeaua electrică şi telefonică din localitate, mai menţionează primarul.

De cum au auzit primele pârâituri venite dinspre deal, oamenii nu au mai pus geană pe geană. Primii aflaţi în faţa nenorocirii sunt cei din familia Blidaru, aceştia văzând şi ieri pe zi cum pământul se apropie spre casele lor. „Nu se mai poate sta aici dacă o să fie aşa în continuare. În două zile sigur ne vor muta pentru că ieri dealul era acolo, iar acum e la 30 de metri de casă. Mi-a şi crăpat un colţ la locuinţă, o am pe muma paralizată la pat, nici nu ştiu ce să mai mă fac. Suntem vai şi amar de noi că nu ne-a ajutat nimeni atunci când se putea face ceva. Nici copacii eu nu am avut voie să îi tai, că am crezut şi eu că o să se întărească dealul, dar alţii au tăiat şi au scos şi rădăcinile ca să pună vie. Acum nici ei nu mai au vie, dar nici eu cred că nu o să mai am casă”, spune Dumitru Blidaru.

Prin sat bătrânii se pregătesc deja de ce poate fi mai rău, adică evacuarea locuinţelor pentru salvarea propriei vieţi. Nimeni nu se mai gândeşte la lucrurile pe care riscă să le piardă, ci doar la a salva ce se mai poate. „Eu sunai copiii ca să mă ajute să car boarfele că nu mai e de stat aici. Dacă vine pământul mă găsesc îngropată de vie. O să părăsim ce am făcut de o viaţă întreagă. Nici la asigurare nu ne-au lăsat să facem, că ne spun acum că trebuia să facem de doi ani, nu acum, dar eu de unde să ştiu. O să pierdem toată munca noastră, dar ce să facem, asta e, vedem cum ne-om descurca”, spune Eleonora Brânzan. Oamenii le reproşează autorităţilor că nu au luat toate măsurile pentru a le proteja proprietăţile, aşa cum scrie la Constituţie. Ei ştiu că dacă anul trecut se acţiona aşa cum spuneau specialiştii acum lucrurile ar fi stat altfel. „Anul trecut era aceiaşi poveste. Au spus că ne fac zid de protecţie, dar ne-au făcut doar poze şi atât. Acum e prea târziu, dar ca să ne mutăm e greu că avem şi noi gospodării şi rămânem fără ele”, declară Torel Brânzan, unul dintre localnicii din Artanu.

Primarul comunei l-a adus ieri şi pe prefectul de Gorj, Liviu Andrei, la faţa locului, pentru a-i arăta cum stau lucrurile. Ion Gruescu declară că toate cele 10 gospodării pot fi salvate dacă Guvernul îi va aloca urgent fonduri pentru a realiza un proiect de consolidare a dealului. Proiectul a fost întocmit încă de anul trecut, dar nu a fost materializat din lipsa de fonduri, mai spune primarul, necesarul de bani fiind de 2 milioane de lei. Edilul mizează pe sprijinul şefilor de la judeţ, andrei dând asigurări că azi va înainta la Bucureşti un proiect de hotărâre de Guvern prin care să fie alocate fondurile necesare rezolvării problemei respective. Între timp, sătenii stau cu teamă în casele lor, mai ales că prognozele meteo indică ploi pentru următoarele zile, ceea ce numai bine nu poate să însemne pentru ei.

Gelu Ionescu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here