Alimentație sănătoasă în stil italian pentru elevii și profesorii de la Liceul Tehnologic Baia de Fier

862

În perioada 20 – 24 noiembrie 2017 un grup format din opt elevi și trei cadre didactice au participat la activitatea de formare, predare și învățare desfășurată în cadrul Proiectului Erasmus+ ”Attitude de vie et sante”, activitate desfășurată la școala parteneră IIS Francesco Orlioli din Viterbo – Italia. La mobilitate, alături de echipa din România, a participat un grup de profesori și elevi din cadrul școlii Lycee des métiers du val d Authie din Doullens – Franța.
Principalele obiective ale acestui proiect sunt :
-promovarea activităților fizice pentru prevenirea excesului de greutate și obezității și menținerea capitalului de sănătate pe termen lung;
-dobândirea de către elevi a unor obiceiuri sănătoase de viață și transmiterea acestora în special în viața lor profesională viitoare și în lupta împotriva neofobiei alimentare;
-redarea sensului alimentației și recrearea legăturii dintre producție și consum, între sănătate și nutriție;
-lupta împotriva abandonului școlar prin promovarea formării profesionale, în special pentru realizarea acestui proiect, şi prin realizarea de activități de sprijin interpersonal;
-abordarea și descoperirea profesională inovatoare pentru toate instituțiile din proiect și, de asemenea, pentru toți partenerii externi, datorită dimensiunii europene.
Programul de lucru a fost următorul:
Ziua I: La școala gazdă au fost întâmpinați de echipa de proiect a Italiei, de elevi și de către directorul școlii. După vizitarea școlii a avut loc ”Sărbătoarea bucătăriei, a dansului și a muzicii internaționale”. Această activitate s-a desfășurat în sala de sport și elevi de diferite naționalități au realizat standuri cu mâncare tradițională. Echipa din România a prezentat ”Cozonacul” ca și produsul tradițional. A urmat cu spectacol realizat de elevii școlii gazdă. Petrecerea s-a încheiat cu muzică și dansuri specifice fiecărei țări. După-amiază a urmat vizitarea orașului Viterbo, a unei Mori de ulei de măsline și a Muzeului „IL PARADOSSO” împreună cu elevii francezi de la filiera turistică.
Ziua a II-a: Toate cadrele didactice și elevii participanți la mobilitate au vizitat o Moară de cereale ce practică o măcinare specifică. Cultivarea cerealelor este bio, iar făina obținută este integrală. Ne-au fost prezentate procesele de cultivare, recoltare, uscare și măcinare a cerealelor, prepararea pastelor şi ambalarea acestora. A urmat apoi o vizită la ”Fabrica didactică La Gioconda” unde elevii au învățat să prepare pizza și un desert specific italian. După-amiază, a urmat vizitarea ”Orașului care moare – Civita di Bagnoregio”, unul din cele mai frumoase orașe din Italia.
Ziua a III-a: La școala gazdă elevii și cadrele didactice au participat la seminarul privind importanța activităților fizice, seminar realizat de doamna coordonatoare a proiectului. A urmat aplicarea unui chestionar pregătit de elevii italieni de la filiera socio-sanitară. A urmat vizitarea satului de pescari Marta. Prânzul a fost servit pe malul Lacului Bolsena, iar elevii și cadrele didactice au discutat despre beneficiile consumului de pește. De-a lungul lacului s-au putut admira cele două insule ”Martana” și ”Bisentina”. Ziua s-a încheiat cu pregătirea activității pentru ziua următoare.
Ziua a IV-a: Ziua a fost dedicată activităților fizice. Echipele s-au deplasat, pe jos, de la Viterbo la Montefiascone pe drumul vechi al pelerinilor către Roma , ”La via Francigena” – 10 km. Montefiascone este un sat cu tradiție agricolă în producerea vinului și a uleiului de măsline. S-au vizitat Castelul Papilor și Turnul Pelerinului. Prânzul a fost servit la Castelul Papilor si a constat în preparate simple și tradiționale. A urmat apoi vizitarea Cantinei Sociale din Montefiascone și studierea produselor gastronomice tipice regiunii ”TUSCIA”.
Ziua a V-a: Elevii au participat la două ore de curs și apoi au pregătit muzica pentru vizita la Casa de bătrâni ”Giovanni XXIII”. Cadrele didactice au participat la un atelier de lucru în care s-a realizat bilanțul mobilității și s-au stabilit activitățile pentru perioada următoare. A urmat vizita la Casa de bătrâni ”Giovanni XXIII” unde au fost realizate următoarele activități: vizitarea locației, aplicarea unui chestionar de către elevi bătrânilor, dansuri specifice cu bătrânii. Ziua s-a încheiat cu cină festivă.
Activitatea și-a atins obiectivele propuse prin realizarea unui schimb de bune practici în ceea ce privește atitudinea pentru o viață sănătoasă.
Responsabil proiect, prof. Turbăceanu Dana Simona
Prof. Ionașcu Ana Mirabela

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here