Actualizarea soldelor de grad pentru militarii rezerviști, nesemnificativă pentru Parlamentul României. Nici majorarea pensiilor nu se face așa cum se face la pensionarii civili

80

Militarii în activitate, în rezervă sau retragere și-au pus toate speranțele în Proiectele de Ordonanță de Urgență și Propunerile Legislative aflate în prezent în dezbatere în parlament, pentru retenția, stimularea, fidelizarea și atragerea personalului în domenii militare prin modificarea legislației privind militarii și polițiștii în activitate, în rezervă sau retragere.

Deși Guvernul României a emis două Ordonanțe de Urgență și o propunere legislativă pentru modificarea Legii nr.223/2015 privind pensiile militare de stat, acestea au ajuns în Parlamentul României și au fost „uitate” de Comisiile de specialitate din Senat și Camera Deputaților.
ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 26 din 21 martie 2024, pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale, precum și pentru adoptarea unor măsuri privind retenția și atragerea personalului în aceste domenii, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 254 din 25 martie 2024, a fost repartizată la Comisiile din Senat (L 166/2024) pentru avize și Raport, Camera Deputaților este camera decizională. ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 28 din 28 martie 2024, pentru modificarea și completarea Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, publicată în Monitorul Oficial nr. 268 din 28 martie 2024, a fost repartizata la Comisiile din Camera Deputaților, Senatul este camera decizională.
PROPUNEREA LEGISLATIVĂ pentru modificarea Legii nr.223/2015 privind pensiile militare de stat, din Legea nr. 172/ 2024, aflată în dezbatere în Senatul României, cu termen de adoptare tacită la 16.05.2024, conform art.75 alin.(2) și art.115 alin.(5) din Constituția României, republicată, coroborat cu art.117-119 din Regulamentul Senatului, camera decizională fiind Camera Deputaților (https://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=26007).
Chiar dacă au fost transmise prin toate canalele oficiale și neoficiale, individual sau prin structurile asociative, în timpul și ulterior prezentării proiectelor în dezbatere publică, necesitatea includerii actualizării soldei de grad, din baza de calcul a pensiei militare, în conformitate cu cea aplicabilă militarilor în activitate, propuneri care să rezolve una din cele mai discriminatorii măsuri, privind actualizarea cuantumului gradului militar/ gradului profesional pentru toți militarii și polițiștii în activitate, în rezervă sau retragere, acest lucru NU s-a întâmplat.
Consider astfel că doar prin voința politică a parlamentarilor și membrilor guvernului, există oportunitatea modificării / completării Art. 60 din Legea nr. 223/2015, privind pensiile militare de stat, printr-un amendament, cu un alineat suplimentar, sub forma: (5) Pentru militarii, polițiștii și polițiștii de penitenciare, aflați în rezervă sau retragere, se acordă cu data intrării în vigoare a prezentului act normativ, cuantumul actualizat al soldei de grad / gradului profesional prevăzut în Art. XI din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 26 din 21 martie 2024.
În activitate sau în rezervă, militarii României sunt împărțiți constant în grupuri și categorii care amplifică, fracturile și clivajele anterioare. Fiecare nouă modificare legislativă adâncește prăpastia existentă între diferitele generații de militari. Alinierea soldelor de grad între militarii activi și cei în rezervă sau retragere s-a întâmplat permanent până în anul 2010. Solda de grad a militarilor în activitate a crescut, comparativ cu anii anteriori, cu peste 550%.
Trebuie remarcat că, după zeci de ani, gradul militar ajunge, în sfârșit, să valoreze ceva, raportat la pregătirea profesională și de specialitate a militarului român în comparație cu alte profesii din nomenclatorul de meserii. În cele din urmă, modificarea soldei de grad generează o creștere a veniturilor, doar pentru militarii în activitate, într-un mod discriminatoriu față de militarii rezerviști.
Nu putem să nu remarcăm repararea unor nedreptăți și umilințe pe care le suportă militarii de foarte multi ani. E trist să știi că în grila de salarizare din sistemul bugetar militarii sunt de ani de zile ruda săracă a angajaților statului.
Dar decuplarea militarilor în rezervă de cei aflați în activitate este o mare nedreptate și o discriminare și mai mare din perspectiva generațiilor de militari care și-au onorat jurământul militar. „Gradul militar este un drept al titularului și reprezintă recunoașterea în plan social a calității de cadru militar”, iar cuantumul soldei de grad reprezintă măsura acestei recunoașteri. Legea 263/ 2010 a eliminat nu doar pensiile militare de stat, ci și importanța gradului militar.
Înțelegând lipsa de logică în acordarea diferențiată a soldei de grad între militarii activi și cei în rezervă sau retragere, Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat a încercat repararea abuzului, iar prin art. 60, alin.1 a fost reintrodusă actualizarea soldei de grad/ salariul gradului profesional din baza de calcul a pensiei militare, în conformitate cu cea aplicabilă militarilor și polițiștilor în activitate.
Însă Legea 223/ 2015 a fost amputată și modificată de mai multe ori, de la promulgare și de fiecare dată în detrimentul militarilor rezerviști, astfel că și această prevedere a fost din nou abrogată, în anul 2017.
Rezerviști militari și polițiști au protestat, marți, 3 septembrie 2024, în fața sediului central al PSD din Capitală, cerând actualizarea pensiilor pentru a corespunde nivelurilor salariale ale personalului activ. O delegație a protestatarilor a intrat în sediul Partidului Social Democrat, unde a discutat cu reprezentanți ai formațiunii politice. Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) a transmis într-un comunicat că, la fel ca în rândul pensiilor civile, există „inechități majore” și între pensionarii militari, despre care clasa politică omite cu intenție să vorbească.
„Deși în discursul lor politic atât șeful PSD, Marcel Ciolacu, cât și șeful PNL, Nicolae Ciucă, manifestă interes pentru militarii rezerviști, în realitate cei doi lideri politici nu dau doi bani pe polițiști, militari și pe polițiștii de penitenciare, fiind interesați doar de satisfacerea intereselor camarilei de partid”, se precizează în comunicat.
Cu o conflagrație la granița României, nu este normal ca statul să mențină asemenea disparități în rândul pensionarilor militari, deoarece actualii militari rezerviști au servit țara cu onoare și demnitate și merită să fie tratați cu respectul pe care l-au câștigat”. Din anul 2010, începând cu Legea 263 din 16 decembrie 2010 („frumos cadou de Crăciun”), Parlamentul României a făcut numai legi ostile pensionarilor militari. Militarii rezerviști sunt tratați asemănător anilor 1947 – 1950. Oare de ce?
Col. (rtr.) Gigi Bușe

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here