Absolvenţii de gimnaziu au scăpat de Evaluarea Naţională

388

Elevii de gimnaziu au susţinut ieri cea de-a doua şi ultima probă din cadrul examenului de Evaluare Naţională. Emoţiile elevilor vor continua însă până sâmbătă, când vor fi afişate primele rezultate ale examenului.

Aproximativ 3.500 de absolvenţi de gimnaziu din judeţul Gorj au susţinut ieri proba scrisă la matematică din cadrul examenului de Evaluare Naţională. Ca şi în cazul primei probe, cea la limba şi literatura română, a fost înregistrat un număr de 45 de absenţi; în rest, proba s-a desfăşurat fără incidente, niciun elev nefiind prins încercând să fraudeze examenul. “Ieri s-a desfăşurat cea de-a doua probă a Evaluării Naţionale, respectiv proba la matematică. Au fost 45 de absenţi, care din diferite motive nu au ajuns la examinare. Aceştia vor participa la cea de-a treia etapă a admiterii la liceu. Toţi elevii, şi cei care participă la Evaluarea Naţională şi cei care nu participă, în toamnă se vor regăsi printre elevii înscrişi la liceele din judeţul Gorj. Pe parcursul probei de ieri nu a fost semnalată nici un fel de problemă. Toate sălile de examinare au fost supravegheate video. Nu am avut nicio informaţie cum că nu ar funcţiona sistemul de supraveghere. Am avut un singur caz special la această probă, o fată din Novaci care este internată în spital la Craiova. Am luat legătura cu colegii din Dolj care au evaluat-o, iar o echipă din Gorj a mers şi a luat lucrarea şi DVD-ul cu susţinerea probei, pentru a fi corectată în judeţul Gorj”, a declarat inspectorul şcolar general, Ion Işfan.

Varianta 3, extrasă la matematică
Proba scrisă de matematică a avut trei subiecte, fiecare cu mai multe cerinţe. La primul subiect, elevii au avut de aflat, printre altele, rezultatul operaţiilor care 4×4+10, cât este numărul „a” dacă a/6=5/2, precum şi perimetrul unui pătrat şi volumul unui cub cu laturi date. La acelaşi subiect, li s-a cerut să interpreteze datele dintr-un tabel cu notele unui examen. Subiectul II avut ca primă cerinţă desenarea unei piramide triunghiulare regulate, după care elevii au trebuit să rezolve o problemă de aritmetică: „Ana şi Bogdan au împreună şapte mere, Ana şi Călin au împreună opt mere. Câte mere are Ana, ştiind că toţi trei au împreună 12 mere?”. Tot la subiectul II, una dintre cerinţe a fost legată de funcţia f(x)= x + 2, la care s-a cerut să se calculeze f(0) + f(-2) şi să se reprezinte grafic funcţia. De asemenea, elevii au avut de demonstrat, pentru o expresie matematică E(x) dată, că E(x)=1 pentru orice număr real în afară de -2 şi 2. Subiectul III a fost alcătuit din două probleme de geometrie, prima având în ipoteză un dreptunghi cu latura şi diagonala date, iar a doua, un paralelipiped dreptunghic.

Primele rezultate, afişate sâmbătă
Primele rezultatele de la Evaluarea Naţională vor fi afişate în data de 29 iunie; în aceeaşi zi vor putea fi depuse contestaţiile, în intervalul orar 16:00-20:00. Rezolvarea contestaţiilor se va face între 30 iunie şi 2 iulie, iar rezultatele finale după soluţionarea contestaţiilor vor fi făcute publice pe 3 iulie. Pe 16 iulie va avea loc prima repartizare computerizată în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor iar afişarea rezultatelor va fi făcută pe 17 iulie. Între 17 şi 26 iulie se vor depune dosarele de înscriere la liceele unde elevii au fost repartizaţi.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here