A început sezonul virozelor

544

Vremea s-a schimbat brusc, temperaturile înregistrând o scădere simțitoare; s-au instalat și ploile, ceea ce înseamnă că va crește numărul persoanelor diagnosticate cu viroză. Deja, în ultima săptămână, câteva sute de gorjeni au ajuns la medic și au primit acest diagnostic.

Toamna își arată cu adevărat colţii în aceste zile. Temperatura aerului a marcat o scădere accentuată în toate regiunile. În continuare, meteorologii anunţă ploi și temperaturi scăzute. Cu alte cuvinte, vremea se va înrăutăţi destul de mult, lucru deloc benefic pentru sănătate. „Diferenţele mari de temperatură nu sunt bune deloc pentru noi. Organismul este în permanenţă obligat să se adapteze, este vorba despre vasodilataţie şi vasoconstricţie. Astfel, pe un organism îmbătrânit, de exemplu, pot să apară probleme de sănătate grave, cum ar fi accidentele vasculare; consumul de energie pentru adaptare este foarte mare”, explică medicul Mihai Moisescu.
Acesta este sezonul virozelor respiratorii, care sunt boli infecţioase acute, contagioase, provocate de diferite tipuri de virusuri cu afinitate crescută pentru căile respiratorii. Sursa de infecţie este reprezentată de persoanele bolnave şi de cele purtătoare de virusuri, care sunt aparent sănătoase. Căile de transmitere pot fi directe, prin intermediul picăturilor de secreţie nazofaringiană care ajung în aer prin: vorbit, strănut, râs sau tuse şi indirecte, prin mâini sau obiecte.
Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj confirmă faptul că în ultima săptămână au fost înregistrate peste o mie de cazuri de viroze şi peste 300 de pneumonii. Cel mai probabil, în următoarea perioadă, pe fondul actualelor condiții atmosferice, va crește numărul îmbolnăvirilor.

Prevenirea îmbolnăvirii
Medicii spun că putem evita îmbolnăvirile, dacă respectăm o serie de recomandări simple, cum sunt păstrarea unei igiene corporale riguroase, cu spălarea frecventă a mâinilor, ori de câte ori este nevoie, dar mai ales după suflarea nasului, tuse, strănut şi contactul cu persoane bolnave; evitarea, pe cât posibil, a aglomerărilor umane şi a contactului cu persoanele bolnave sau suspecte de gripă; utilizarea de batiste igienice personale, în caz de tuse sau strănut, precum şi aerisirea încăperilor sau a birourilor, cu menţinerea unei temperaturi de 20-21 grade Celsius.

Simptome şi tratament
Simptomele virozelor variază de la persoană la alta. „Cele mai frecvente sunt simptomele de rinită, adică inflamaţia mucoasei nasului, cu nas înfundat, strănut şi secreţii nazale care apar în primele zile. Tabloul clinic include uneori şi dureri în gât, dureri de cap, ochi roşii, fără febră în cazul adulţilor, febra apărând la copii”, precizează medicul Moisescu. Potrivit specialiştilor, nu există un tratament specific pentru virozele respiratorii. Tratamentul are rolul de a ameliora simptomele, dar nu scurtează şi nu vindecă răceala. Nu se utilizează antibiotice, deoarece ele nu acţionează pe virusuri, iar reacţiile secundare sunt mai mari decât beneficiile. Antibioticele se folosesc doar atunci când se constată suprainfecţie bacteriană. Răceala trece şi fără tratament, dar există situaţii când simptomele au o durată mai mare de aproximativ două săptămâni și necesită tratare.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here