Trei gorjeni participă la Şcoala Naţională Salvamont

388

Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România organizează, în luna septembrie, la Centrul Naţional de Pregătire Salvamont Padina din Munţii Bucegi, cursurile Şcolii Naţionale Salvamont, etapă de vară. Trei  candidaţi din partea Serviciului Public Judeţean Salvamont Gorj vor participa la cursurile de la Padina.

În perioada 04-14 septembrie 2015, la Centrul Naţional de Pregătire Salvamont Padina din Munţii Bucegi se vor desfăşura cursurile pentru începători, în perioadă 14-24 septembrie 2015 cursurile pentru avansaţi, iar în perioada 24-26 septembrie 2015 examenele de atestare sau re-atestare a salvatorilor montani. Cursurile sunt organizate de Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România, care este Autoritate Competenţă în formarea profesională şi prin Legea 200/2004 este singura instituţie abilitată pentru pregătirea, atestarea şi re-atestarea salvatorilor montani în România. La aceste cursuri vor participa şi trei gorjeni. „Trimitem trei persoane; este vorba despre administratorii posturilor salvamont de la Runcu, Baia de Fier şi Polovragi. Angajaţi în urmă cu an şi jumătate, ei au avut posibilitatea să cunoască specificul activităţii Salvamont şi şi-au manifestat interesul să înceapă pregătirea în acest domeniu, participând activ la acţiunile de patrulare, prevenire şi la antrenamentele periodice. Reuşind să acumuleze cunoştinţele iniţiale necesare accesului în şcolile naţionale Salvamont, cei trei vor începe, din această toamnă, şi pregătirea centralizată la nivel naţional în cadrul Centrului Naţional Salvamont din Padina, Munţii Bucegi”, a precizat Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj.

Minim doi ani de pregătire pentru un salvamontist
Ciclul oficial de pregătire al unui salvamontist se desfăşoară pe durata a minimum doi ani, perioadă în care acesta participă la 400 de ore de pregătire în centrul de pregătire judeţean al echipei din care face parte şi 320 de ore, în patru sesiuni de câte zece zile, două sesiuni de vară şi două de iarnă, pe nivelurile “începător” şi “avansat”. „După parcurgerea şi absolvirea acestor etape, cursantul susţine un examen de atestare, în urma căruia primeşte certificarea că poate profesa ca salvator montan”, confirmă şeful Salvamont Gorj, Sabin Cornoiu. La fiecare trei ani salvatorii montani susţin un examen de re-atestare prin care li se testează capacitatea de a mai desfăşura această profesie.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.