Gingivita tratată natural

536
gingivitaCu toţii ne dorim să avem dinţi şi gingii sănătoase, dar există un inamic care cauzează probleme serioase dinţilor şi gingiilor: acesta este gingivita.
În continuare vă prezentăm câteva tratamente cu diverse plante pentru a trata gingivita.

FUMĂRIŢA
Decoct din o lingură plantă uscată şi mărunţită la o cană cu apă (250 ml); se fierb cinci minute ; se lasă acoperit 15 minute ; se strecoară ; se fac mai multe gargare şi spălături bucale pe zi, din care una înainte de culcare.
STEJAR
Tinctura din macerarea timp de zece zile a 10 g egale introduse într-o sticlă peste care se toarnă 100 ml alcool de 90° ; zilnic sticla se agită pentru uniformizarea concentraţiei. Se strecoară, se trage în sticle închise la culoare, se astupă cu dop şi se foloseşte la nevoie. Tratamentul constă în 10-15 picături puse într-o ceaşcă cu apă rece (temperatura camerei) cu care se face gargară, se freacă gingiile pi se clăteşte gura.
SULFINA
Infuzie din patru linguriţe cu pulbere de plantă sau plantă uscată şi mărunţită, peste care se toarnă o cană (200 ml) cu apă clocotită; se lasă acoperită 15-20 de minute; se strecoară; se face gargară de mai multe ori pe zi, apoi iarăşi se clăteşte bine gura cu infuzie. Tratamentul se poate aplica şi în cazul abceselor dentare şi al aftelor.
SUNĂTOARE
Infuzie din două linguri cu plantă uscată şi mărunţită peste care se toarnă o cană (200 ml) cu apă clocotită; se lasă acoperită 15-20 de minute; se strecoară; se fac mai multe gargare pe zi, apoi se clăteşte gura tot cu aceeaşi soluţie obţinută prin infuzie. Tratamentul este folositor şi pentru abcesele dentare.
MĂTREAŢA BRADULUI
Infuzie din o lingură cu tal uscat şi mărunţit peste care se toarnă o cană (250 ml) cu apă clocotită; se lasă acoperită 25-30 de minute; se strecoară; se face gargară sau se clăteşte gura de mai multe ori pe zi, din care ultima se face seara, înainte de culcare. Tratament util în gingivite şi stomatite.
MUŞEŢEL
Infuzie din două linguri cu flori uscate şi mărunţite peste care se toarnă o cană (250 ml) cu apă clocotită; se lasă acoperită 15-20 de minute; se strecoară; pentru gingivite infuzia se ţine călduţă în gură; pentru stomatite, infuziei i se adaugă 4 g acid boric, după care se fac mai multe gargare pe zi, din care una înainte de culcare.
COADA RACULUI
– infuzie din două linguri pulbere plantă uscată peste care se toarnă o cană (250 ml) cu apă clocotită; se lasă acoperită 20 de minute; se strecoară; se fac două sau mai multe spălături bucale pe zi;
– decoct din două linguri cu pulbere de rădăcină uscată la o cană (250 ml) cu apă; se fierbe cinci minute; se strecoară; se clăteşte gura de mai multe ori pe zi, din care una seară înainte de culcare. Tratament util în cazul stomatitelor.
PORTOCAL
Suc obţinut prin stoarcerea unei portocale. Cu sucul obţinut se fac tamponări locale.
TURIŢA MARE :
Infuzie din două linguri cu plantă uscată şi mărunţită, peste care se toarnă o cană (200 ml) cu apă clocotită; se lasă acoperită 15-20 de minute; se strecoară; se face gargară şi se clăteşte gura de mai multe ori pe zi, din care ultima seară, înainte de culcare.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here