Liderii FNME au cerut întâlnire separată la Mătăsari

445

La sediul Solidaritatea din Mătăsari, duminică, şi-au dat întâlnire reprezentanţii celor patru federaţii care vor participa, cu începere din 9 ianuarie, la negocierea noului contract colectiv de muncă pentru 2015. Au fost invitaţi, de altfel, să participe la discuţii, de către Adrian Marciuc, toţi liderii sindicatelor din cele patru federaţii, obiectivul fiind de a se atinge toate doleanţe salariaţilor pentru noul CCM. Liderii FNME nu au participat la şedinţă dar Gheorghe Mitrescu şi Dumitru Pârvulescu au avut totuşi discuţii ulterioare cu cei de la “Univers”, în Mătăsari, ei solicitând ca la schimbul de opinii să nu fie prezenţi însă cei de la SMEO. La întâlnire a participat, pentru prima oară, şi Ion Pisc Scrădeanu, reprezentantul BNS, care va face parte din comisia de negociere a noului CCM.

Scopul acţiunii a fost atins, liderii prezenţi la Mătăsari stabilind aici obiectivele comune care trebuie atinse la negocierea noului CCM. Sindicaliştii au cerut ca la negocierile cu administraţia să se bată monedă pe anumite articole în care sunt stabilite drepturile salariaţilor. S-a cerut, în unanimitate, ca noul CCM să sublinieze păstrarea locurilor de muncă şi ca disponibilizările colective să lipsească în totalitate. Au fost discuţii şi pe marginea modalităţii de acordare a primei de vacanţă, unii solicitând ca aceasta să fie introdusă în salariu pentru ca acest drept să nu fie pierdut, în timp ce alţi lideri vor ca prima în cauză să se acorde, integral, doar la intrarea în concediu de odihnă a salariatului, condiţia fiind ca aceasta să fie uniformă pentru toţi angajaţii CEO. S-a cerut şi scoaterea condiţionării pachetelor de performanţă, în care era inclusă prima de energie şi de cărbune, dar s-a solicitat, în schimb, stabilirea cuantumului primei de cărbune şi a celei de energie. S-a mai pus în discuţie şi păstrarea celorlalte prime de Paşte, Crăciun, de Ziua Minerului şi Ziua Energeticianului. De asemenea, s-a mai cerut includerea inflaţiei în creşterile salariale din noul CCM.

Discuţii pe marginea biletelor de odihnă
Legat de biletele de odihnă, sindicaliştii au cerut ca fiecare angajat să beneficieze de aceste facilităţi care să nu fie condiţionate de un cuantum stabilit de administraţie. Asta deoarece în 2014, doar 15% dintre salariaţii CEO au beneficiat de un bilet subvenţionat de vacanţă sau tratament.
Toate solicitările au la bază încă bugetul CEO pe 2014, deoarece este posibil ca bugetul pe anul în curs să apară destul de târziu.
Discuţiile de la Mătăsari au fost amiabile, şi vor fi urmate de o altă întâlnire pe 7 ianuarie la sediul CEO, dar de data aceasta la masa discuţiilor vor fi şi reprezentanţii administraţiei.
Pe 5 ianuarie, câte un reprezentant din cele patru federaţii din CEO a fost prezent la Ministerul Energiei, unde s-a cerut, de altfel, întâlniri periodice privind vânzarea energiei şi problemele legate de acest domeniu. Negocierea efectivă a noului CCM va fi programată pe data de 9 ianuarie 2015, până atunci trebuind să se stabilească comisiile de negociere din care vor face parte lideri sindicali şi reprezentanţi ai administraţiei CEO.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here