Petrea Stelian din Târgu-Jiu, unul dintre nepoţii Anei Aslan, a decedat în dimineaţa zilei de marţi, la domiciliul său din cartierul Iezureni. Acesta a făcut o criză renală, după ce cu trei zile în urmă a suferit o intervenţie chirurgicală la Bucureşti, pentru a putea fi dializat. Acesta locuia singur în vila sa din municipiu, el solicitând ajutor la o nepoată ieri dimneaţă, pe motiv că îi era rău. Petrea Stelian a primit îngrijiri medicale, o ambulanţă fiind chemată la domiciliu, dar, din păcate, nu a mai putut fi salvat, nici măcar după ce a fost resuscitat. Corpul neînsufleţit al celui care a fost chiar proprietarul Hotelului Porumbiţa din Predeal se află depus la capela din cadrul cimitirului municipal.
Avea probleme cu rinichii de ani de zile, dar de frica medicilor le-a ignorat, până când a fost prea târziu. Convins de un prieten apropiat, Petrea Stelian, târgujianul căruia nu-i lipseau banii, el fiind milionar în euro, a plecat însă săptămâna trecută la Spitalul de Nefrologie din Bucureşti pentru o operaţie ce-i era vitală pentru a fi, măcar, dializat. Operaţia a reuşit, aştepta să se vindece pentru ca apoi să înceapă dializa. Ieri dimineaţă însă i s-a făcut rău, era singur în vila sa, şi deşi a sunat o nepoată, nu a scăpat cu viaţă. Deşi s-a chemat salvarea, Petrea fiind cel care a comunicat adresa locuinţei sale, dar până a venit salvarea deja intrase în comă. S-a încercat resuscitarea acestuia dar fără rezultat. A decedat măcar acasă. Asta deşi seara ieşise în oraş, la un ceai cu prietenul care-l dusese la spital.
Vânduse hotelul, dar dădea bani pe la spitale
Petrea era unul dintre cei cinci fraţi din Gorj, nepoţi de frate ai unui mare industriaş român din secolul trecut – Sergiu Aslan – care a reuşit, după 13 ani de procese, să devină proprietar al unui hotel la Predeal, confiscat de comunişti în anii de după război. Hotărârea judecătorească a fost pusă în executare în primăvara lui 2005, astfel încât hotelul cu 44 de camere, amplasat în “zona zero” a Staţiunii Predeal, a devenit acum proprietatea fraţilor Stelian Petrea, Dan Petrea, Elena Cenuşe, Margareta Patruşi şi Ion Petrea. Nu pentru mult timp, pentru că, după cum declara Stelian Petrea, atunci, avea deja un cumpărător pentru respectivul imobil. L-a şi vândut cu 3 milioane de euro, bani care s-au împărţit între fraţi. Deşi a murit, Stelian Petrea mai are de recuperat din averea familiei Aslan. Acesta contractase o firmă de profil care s-a angajat să-i recupereze restul proprietăţilor şi drepturile de autor. Chiar cu o seară înaintea decesului căuta un avocat considerându-se escrocat de firma care se angajase să-i recupereze bunurile în cauză, dar care nu a mişcat mai nimic.
Petrea Stelian va fi înmormântat joi în Cimitirul Municipal.
Dumnezeu Să-l Odihnească în Pace!
Dosarul “Aslan” cântărea 40 de kg
Sergiu Aslan era un industriaş celebru la jumătatea secolului trecut. Acesta a fost fratele mult mai celebrei Ana Aslan (1897-1988), renumit om de ştiinţă, inventatoarea Gerovitalului, produs farmaceutic cu acţiune în tratamentul fenomenului de îmbătrânire, precum şi în bolile bătrâneţii.
Soţia lui Sergiu Aslan, Margareta, nu a avut însă copii, aşa că moştenirea a revenit fratelui ei, tata celor cinci fraţi mentionaţi mai sus. Încă din 1992, moştenitorii au încercat să recupereze bunurile confiscate de comunişti lui Sergiu Aslan. A fost nevoie de 13 ani de judecată pentru recuperarea Hotelului Porumbiţa din Predeal, evaluat de unii experţi la două milioane de euro. În ciuda faptului că instanţele Tribunalului şi Curţii de Apel Bucureşti le-au dat câştig de cauză moştenitorilor în drept, Curtea Supremă de Justiţie a găsit motive pentru casarea sentinţelor şi trimiterea spre rejudecare, de două ori. Dosarul de retrocedare a ajuns astfel să cântărească nu mai puţin de 40 de kilograme. “La ultimul termen, judecătoarea a cerut permisiunea să se ridice în picioare pentru a pronunţa sentinţa, din cauză că nu se vedea de maldărul de dosare. S-au strâns 40 de kilograme de documente, fiind nevoie de mai multe persoane pentru aducerea acestora în sala de judecată”, povestea, în 2005, Stelian Petrea. În final, cei îndreptăţiţi au avut câştig de cauză, dar nimeni nu a plătit pentru cei 13 ani în care hotelul a fost exploatat de către societăţi aparţinând Ministerului Turismului. Stelian Petrea spunea că moştenitorii vor cere uzufruct, chiar dacă asta va însemna noi procese.
Averea “Aslan” imensă
Sergiu Aslan a avut o avere mult mai mare. Cei cinci moştenitori gorjeni ai acestuia mai obţinuseră un imobil în Bucureşti. Este vorba despre o vilă din Piaţa Traian, cu şase apartamente cu câte două camere. Casa avea în 2005 chiriaşi acolo, pe care moştenitorii aveau obligaţia să-i ţină încă cinci ani în locuinţă. “Sergiu Aslan era unul dintre cei mai mari industriaşi ai ţării. Ştiu că avea fabrica de zahăr de la Chitila, pe care a fost nevoit să o doneze statului, iar apoi a rămas directorul acesteia. A fost bătut crunt de Securitate, dar la hotelul de la Predeal nu a vrut să renunţe. Am auzit că mai avea 60% din fabrica de bere şi amidon de la Piatra Neamţ şi multe altele, dar cine le mai ştie…”, mai povestea, în timpul vieţii, Petrea Stelian.
Anamaria Stoica