Ancheta declanșată în primăvara anului trecut de IPJ Gorj și Parchetul Județean la Uzina Mecanică Sadu cu privire la furtul de muniție de acolo s-a finalizat ieri cu un verdict final al instanțelor de judecată, Curtea de Apel Craiova stabilind că o parte din cei 10 inculpați trimiși în judecată sunt nevinovați, asta deși respectivii au fost reținuți pentru 24 de ore. Procurorul Emil Moța l-a trimis în judecată la vremea respectivă pe fostul director general Nicolae Dijmărescu și pe șeful serviciului de pază al uzinei, Marius Borcan, ambii fiind achitați ieri de magistrații din Bănie. Instanța s-a rezumat doar la a lua act de faptul că „inculpatul a fost reținut pentru o zi”, acum cei în cauză urmând să decidă dacă vor cere sau nu, la rândul lor, despăgubiri statului român. Inițial, Dijmărescu primise la tribunalul Gorj un an de închisoare cu suspendare, iar Borcan fusese amendat cu 290 de lei, ca și alți angajați de-ai uzinei, trimiși în judecată în același caz.
Un maistru, Ștefan Chirițescu, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, executarea fiind înlocuită cu un termen de încercare de 4 ani, după ce, la Tribunalul Gorj, fusese condamnat la 5 ani de închisoare cu suspendare, în gestiunea sa anchetatorii descoperind un plus de peste 107.000 cartușe. Tot doi ani cu suspendare a primit și Ion Zăvoianu, reglor la secția pirotehnică, după ce instanța de fond îl condamnase la șase luni de închisoare cu suspendare. Două agente de pază, Florentina Anghel și Carmen Ungureanu, au fost sancționate de Curtea de Apel Craiova cu amenzi penale de 4000 de lei și, respectiv, 1000 de lei, singurul care a rămas cu pedeapsa de la Târgu Jiu, de trei ani de închisoare, fiind muncitorul Ion Bălțătoiu, cel acuzat de furt de muniție. Nici acesta nu va ajunge însă după gratii pentru că executarea pedepsei a fost înlocuită cu un termen de încercare de 4 ani, el fiind obligat și să presteze 100 de zile de muncă în folosul comunității, asta după ce, anterior, el a stat câteva luni în arest preventiv.
Sentința Curții de Apel Craiova este una definitivă, prin ea magistrații dispunând și confiscarea a aproape un kilogram și jumătate de mercur, dar și a cartușelor pe care polițiștii le-au ridicat cu ocazia perchezițiilor din martie 2013. Atunci a fost organizat un flagrant în care Bălțătoiu a vândut muniție furată din uzină unui ofițer sub acoperire, el declarând ulterior că ofițerul respectiv îl împrumutase inițial cu bani, după care l-a obligat să fure armament în contul celor 500 de lei împrumutați.
Gelu Ionescu