Mischie, despăgubit de CEDO şi apreciat de gorjeni

530

Fostul şef al judeţului Gorj, Nicolae Mischie, este foarte fericit. Este apreciat de numeroşi gorjeni, îşi va lansa în scurt timp una dintre cărţile scrise în detenţie şi a primit o sentinţă favorabilă de la CEDO. Mai mult, instanţa europeană a decis ca statul român să-i plătească lui Mischie despăgubiri în valoare de 3000 de euro.

Mischie care a fost condamnat de Înalta Curte la un an de închisoare cu suspendare pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor, fals și contrabandă, a câştigat la CEDO, demonstrând că nu ar fi avut parte de un proces corect. Inculpatul a reclamat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului că Înalta Curte l-a condamnat pe baza unor probe care au fost considerate insuficiente de instanțele inferioare, care îl achitaseră. CEDO i-a dat satisfacție, într-o decizie pronunțată marți, şi a considerat că sunt necesare şi despăgubiri materiale în valoare de 3000 de euro.
“Mă bucur de foarte multă apreciere şi mă impresionează poziţia corectă a oamenilor faţă de poziţia mea pentru că majoritatea cunosc realitatea. Eu am avut un moment neplăcut în viaţa mea, din cauza unora care s-au bătut să-şi păstreze poziţiile sau a unora care au vrut să-şi ascundă nelegiuirile pe care le-au făcut, aruncând anatema asupra altora. Am făcut dovadă că nu mă sperii de aceste aspecte, iar în perioada respectivă am scris două cărţi. Una o voi lansa în săptămânile următoare”, a declarat Nicolae Mischie, subliniind că a fost primit acasă cu foarte multă dragoste.
Acesta a fost pus în libertate în mai 2014, după un an şi două luni de închisoare pentru mită.
Anamaria Stoica

Snobism vânătoresc
Fostul preşedinte al CJ Gorj a fost acuzat de contrabandă cu arme după ce fostul prefect de Gorj Pantelimon Manta a declarat, în noiembrie 2003, că, în timpul unei vizite oficiale făcute în 1997, în Elveţia, ar fi fost rugat de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean să îi introducă o parte din armă prin vamă. Manta a precizat că a refuzat, iar Mischie şi-ar fi trecut singur arma, fără să o declare la vamă. Procurorii gorjeni au deschis o anchetă şi, după două zile, au dispus neînceperea urmăririi penale. Dosarul a fost redeschis ulterior, iar ancheta a fost preluată de procurori bucureşteni şi craioveni, care au retrimis dosarul la instanţă. Mischie a spus că în 9 februarie 2003 a intrat în ţară cu arma “în sacoşă” şi că, “fiind duminică”, nu i s-ar fi cerut în mod expres să facă declaraţia vamală. De altfel, fostul şef al CJ Gorj a arătat că ştia că este necesar să se prezinte la Poliţie pentru autorizaţie şi că exista posibilitatea vămuirii în localitatea de domiciliu. Din acest motiv, el s-a prezentat două săptămâni mai târziu, la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Gorj. Nicolae Mischie a arătat că arma era defectă când a cumpărat-o, motiv pentru care a lăsat-o la reparat, obiectul fiindu-i predat şase ani mai târziu. Magistraţii Tribunalului Gorj şi cei ai Curţii de Apel Craiova i-au aplicat lui Mischie doar o amendă administrativă, după ce au considerat că fostul preşedinte al Consiliul Judeţean Gorj a comis doar o contravenţie. Procurorii au contestat soluţia Curţii de Apel Craiova la instanţa supremă. Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au condamnat, în aprilie 2007, pe Nicolae Mischie, la un an de închisoare cu suspendarea executării pedepsei. Magistraţii au dispus şi confiscarea armei respective. Înainte de pronunţare, Nicolae Mischie le-a declarat magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie că a cumpărat această armă “din snobism vânătoresc”, că, oricum, era “una rudimentară, destul de ieftină”. Pe de altă parte, el a adăugat că de când a cumpărat această armă, în 1997, şi până la introducerea ei efectivă în ţară, în 2003, s-a lăudat cu ea prietenilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.