Gorjul “a râs” cu umorişti din toată ţara

442

foto 022Timp de câteva zile judeţul nostru a devenit capitala umorului românesc. Ediţia cu numărul XVIII a Festivalului de umor „Ion Cănăvoiu” a adus în oraşul lui Brâncuşi mai mulţi umorişti importanţi ai ţării, dar şi nume noi care merită să fie cunoscute.

Ajuns la ediţia cu numărul XVIII, Festivalul de umor „Ion Cănăvoiu” a reunit atât epigramişti cât şi caricaturişti la Târgu-Jiu. Pentru concurs au fost primite peste 150 de lucrări din care cele mai multe sunt de epigramă. Potrivit directorului Ion Cepoi al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, caricatura şi fotografia satirică au fost destul de puţin foto 014reprezentate în concurs, majoritatea axându-se pe umorul scris. Cu toate acestea, la salonul de caricatură au fost prezente nume mari ale fenomenului. Festivalul a început cu o serie de lansări de cărţi şi reviste de umor, eveniment care a avut loc la Biblioteca Judeţeană „Christian Tell” din Târgu-Jiu. Printre cei prezenţi s-a aflat şi Horia Gârbea, cel care a primit şi premiul pentru literatură „Ion Cănăvoiu” pentru volumul „Fratele mai deştept al lui Kalaşnikov”, editura „Limes”, 2010.

Caricaturi şi zâmbete

foto 036Sâmbătă dimineaţa a vut loc, de asemenea, şi vernisajul Salonului Naţional de Caricatură „Ion Cănăvoiu” unde au expus premiaţii Nicolae Ioniţă – Ploieşti, Romeo Răileanu – Bucureşti, Cristian Mihăilescu – Bucureşti şi Aurelian Iulius Şuţă – Târgu-Jiu. „În ceea ce priveşte expoziţia mea personală am vrut să fie mai altfel decât expoziţiile mele de obicei şi am venit cu o expoziţie de umor negru, adică am căutat umorul în situaţii care, de cele mai multe ori, reclamă lacrimi şi suferinţă, nu umor. Din contrastul acesta, dintre ce se aşteaptă privitorul şi ce se vede, se nasc situaţii care trebuie să fie hazoase şi am văzut zâmbete pe feţele privitorilor”, a declarat Nicolae Ioniţă. Pe lângă expoziţia personală cu care a venit la Târgu-Jiu, Ioniţă a mai adus şi o expoziţie de caricaturi cu personalităţi din Oltenia. „Este o acţiune a mea care a început în urmă cu zece ani, pe vremea când am fost preşedintele Biroului pentru Europa de Est al Asociaţiei Internaţională a Caricaturiştilor. Am avut ocazia să merg la zeci de simpozioane internaţionale, să mă întâlnesc cu mari personalităţi ale caricaturii, să le invit în România şi am vrut să dau ca temă cultura română, România, care înseamnă marile personalităţi. Şi atunci i-am rugat să se informeze şi să pună, prin mijloace specifice, ceea ce au simţit ei că înseamnă România. Şi încet încet am adunat o colecţie uriaşă, care adună peste 1 500 de mari artişti din 129 de ţări.”, a mai spus Ioniţă. Dintre acestea, Ioniţă a venit în Gorj cu o expoziţie cu personalităţi din oltenia unde îi regăsim pe Brâncuşi, Tătărescu şi chiar Ecaterina Teodoroiu.

Trei genuri de caricatură,reunite într-o expoziţie

detinut caricaturaMai multe feluri de caricatură au fost prezentate în cadrul salonului. Cristian Mihăilescu este cel care a adus lucrări de caricatură de presă. Un fenomen care, spune el, din păcate cam pierde teren în ultimii ani şi, mai ales, este destul de trecător, pentru că în caricatura de presă satirizează evenimentele zilei. „În această expoziţie sunt trei fenomene. Unul este ŞAI care face caricatura cartoon. El poate să facă o expoziţie cu desenele astea şi mâine şi poimâine şi când vrea el. Vor fi vizionate pentru că au impact. Apoi este caricatura de portret a lui Romeo Răileanu. El le lucrează, le piguleşte. El vine din domeniul artei, a făcut studii şi a coborât spre caricatură. Iar la mine este caricatura de presă, în care tratez subiectul zilei”, a declarat Mihăilescu. Chiar dacă se spune că umoriştii, în viaţa de zi cu zi, sunt trişti, umoriştii prezenţi la Târgu-Jiu au demonstrat contrariul, legând prietenii şi fiind foarte deschişi cu gazdele şi cu gorjenii în general. „Este un mit, aşa se spune, dar în cazul meu nu este adevărat”, a spus Mihăilescu. „Părerea mea este că toţi oamenii sunt la fel numai că umoriştii sunt foarte zgârciţi cu umorul, îl adună picătură cu picătură şi îl prezintă în astfel de lucruri. Ceilalţi îl împrăştie. Umorul lor e trăit în fiecare din momentele vieţii. Nu cred că au mai mult sau mai puţin umor. Asta cred că este singura deosebire. Există o prejudecată: umoriştii sunt oameni trişti în viaţa de zi cu zi şi cred că mai repede e aşa, iar explicaţia este cea pe care tocmai vi-am dat-o”, a completat Nicolae Ioniţă.

„Nu sunt adeptul satirei momentului”

Unul dintre caricaturiştii prezenţi la acest salon este şi târgujianul Aurelian Iulius Şuţă – ŞAI. „Acum vreo doi ani şi jumătate m-am lăsat de fumat. Şi înainte de a mă lăsa de fumat am făcut câteva desene anti-fumat, antismoking cartoons. Şi opt dintre ele sunt aici. Am mai adus nişte desene ecologiste, ecodesene, dintr-un ciclu care se numeşte Re-mediu şi câteva satire despre politică, sociale, amuzante, e şi un desen puţin misogin. Eu nu sunt adeptul unui gen de satiră al momentului. În general satira de salon trebuie să aibă o viaţă mai lungă, prin urmare nu tratez în amănunt sau în detaliu fenomenul politic sau social al acestui an de criză”, a declarat artistul târgujian.

Printre expozanţi şi participanţi la festival s-a numărat şi Daniel Gheorghe Vasiliu din Gorj, o persoană privată de libertate, încarcerată în cadrul Penitenciarului Târgu-Jiu. Acesta a trimis cinci lucrări în concurs, două dintre ele fiind alese de juriu pentru a fi expuse în cadrul expoziţiei de final.

Tânărul a declarat că îi place de foarte mult timp să deseneze şi, de câteva luni şi-a materializat această pasiune. „Sunt foarte încântat că am putut participa şi că juriul a ales două lucrări ale mele. Nu ştiam ce amploare are evenimentul, e emoţionant pentru mine”, a declarat bărbatul.

Dorina Cioplea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here