2.640 pacienţi, consultaţi în 16 centre de permanenţă

457

Numărul centrelor de permanenţă continuă să crească, la nivelul judeţului Gorj, în timp numărul pacienţilor care le trec pragul scade. Cel puţin aşa reiese din raportările făcute la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj. În luna ianuarie au fost raportaţi 2.883 de pacienţi, iar în februarie 2.640, pe toate cele 16 centre. Începând cu 1 martie, la nivelul judeţului nostru şi-a început activitatea cel de-al 17-lea centru de permanenţă, la Câlnic.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Gorj au centralizat datele privind adresabilitatea la cele 16 centre de permanenţă care funcţionau în luna februarie. Comparativ cu luna ianuarie, numărul pacienţilor a scăzut, însă înmulţirea centrelor continuă. „În luna februarie, s-a asigurat continuitatea asistenţei medicale primare în regim de gardă în cadrul celor 16 centre de permanenţă care funcţionează pe raza judeţului nostru unui număr de 2.640 de persoane. În ianuarie au beneficiat de aceste servicii 2.883 de pacienţi. De la 1 martie şi-a început activitatea cel de-al 17-lea centru de permanenţă, acesta funcţionând la Câlnic”, a confirmat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj. Pe raza judeţului nostru, în luna februarie funcţionau 16 centre de permanenţă. Acestea sunt în localităţile: Samarineşti, Cătunele, Mătăsari, Peştişani, Logreşti, Turburea, Prigoria, Târgu-Jiu – trei centre, Tismana, Crasna, Bumbeşti-Jiu, Bâlteni,  Târgu-Cărbuneşti şi Ţicleni.

Asistenţă medicală, pe timp de noapte şi în weekend
În localităţile unde sunt centre de permanenţă este asigurată asistenţa medicală de către medicii de familie gorjeni începând cu prima zi a săptămânii şi până vineri, între orele 15:00-08:00. Şi în zilele de sâmbătă şi duminică şi cu ocazia sărbătorilor legale, serviciul de permanenţă se efectuează în intervalul 08:00-08:00 a doua zi.
Cuantumul sumelor primite de către cadrele medicale pentru activitatea desfăşurată în cadrul centrelor de permanenţă se face în funcţie de numărul orelor lucrate. Spre exemplu, pentru medici, contravaloarea unei ore lucrate este de 12,8 lei, iar pentru asistente este de 8 lei. În plus, medicul coordonator mai primeşte 15% pentru activitatea de coordonare, iar dacă centrul de permanenţă este organizat în cadrul unui cabinet medical privat medicul respectiv care deţine cabinetul, primeşte încă 6,4 lei pe oră pentru acoperirea cheltuielilor administrative.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here