Au apărut noile modele de subiecte pentru BAC

562
bacalaureat-2Noile modele de subiecte pentru probele scrise şi de evaluare din cadrul examenului de Bacalaureat au fost făcute publice de către Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării încă de pe 30 octombrie. Potrivit noilor reglementări, proba A este probă de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română.

Prima probă din cadrul examenului de bacalaureat din 2010 este proba de limba română, oral, care, însă nu va mai pune accentul pe cunoştinţe, ca în anii anteriori, ci pe competenţe, aşa cum o arată şi denumirea probei. Astfel, proba A din examen este o probă de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Modele de subiecte de la această probă pot fi găsite pe site-ul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovări sau pe www.edu.ro.
Subiecte rezolvate în 15 minute
Potrivit reprezentanţilor MECI, toate actele discursului unui elev sunt descrise în grila descriptorilor din programele de bacalaureat la nivelurile următoare: utilizator independent – independenţă în comunicare, utilizator avansat – experimentare şi utilizator experimentat – excelenţă. Subiectele pentru proba A de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română sunt elaborate de către Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar şi sunt compuse din texte variate şi itemi corespunzători descriptorilor competenţelor de comunicare din programele pentru bacalaureat. Acestea vor avea un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 15 minute.
Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here