Dumitru Bălăeţ, comemorat la Crasna

586
crasna 012Scriitorul Dumitru Bălăeţ a fost comemorat sâmbătă în satul său natal, Buzeşti, din comuna Crasna. În memoria sa a fost dezvelită o troiţă realizată de un meşter din localitate. Prezenţi pentru a-i aduce un omagiu au fost şi membrii ai Uniunii Scriitorilor din România, foşti colegi jurnalişti, oameni care l-au cunoscut, oficialităţi locale şi judeţene şi, nu în ultimul rând, una dintre cele două fiice ale sale, Ruxandra Bălăeţ.

Dumitru Bălăeţ a fost comemorat sâmbătă, în cadrul unei mici ceremonii şi slujbe, cu această ocazie fiind dezvelită şi o troiţă care a fost amplasată în cimitirul satului Buzeşti. „Am ridicat un monument de arhitectură pentru meritul pe care l-a avut pentru că a plecat din satul nostru un copil şi a ajuns un om, un demnitar, un om învăţat, un poet. Vom continua cu cinstirea acestor oameni care ne-au făcut de fală pe acolo pe unde au trecut şi ne mândrim că sunt din comunitatea noastră, din satul nostru”, a spus preotul satului. Născut pe meleaguri cu o puternică încărcătură istorică, de aici plecând şi cunoscuţii fraţi Buzeşti, apropiaţii lui Mihai Viteazul, Dumitru Bălăeţ s-a remarcat, de-a lungul timpului, atât în viaţa literară cât şi în cea politică.
„Un scriitor cu o pană originală…”
Prezent la eveniment, primarul Crasnei, Aurel Vamvu, a povestit „Spre regretul meu l-am cunoscut pe domnul profesor la inaugurarea Centrului Cultural Crasna. Ne-a încântat atunci cu o mulţime de poezii şi de cuvinte care, se trag, spunea dânsul, din zona aceasta. Noi aici, la Crasna, vom continua acest proces de comemorare a înaintaşilor, a oamenilor de cultură care au fost pe aceste meleaguri şi care nouă ne fac cinste”. Printre cei care l-au omagiat au fost şi colegi de la Uniunea Scriitorilor din România, fiind prezenţi, printre alţii, şi Nicolae Dragoş şi Geo Călugăru. Acesta din urmă a transmis regretele preşedintelui Uniunii, Horia Gârbea, că nu a putut participa la comemorare. „Domnul Dumitru Bălăeţ este văzut de obştea căreia i-a făcut cinste drept un scriitor cu o voce originală, cu o pană distinctă, o pană care face cinste scrisului românesc şi pentru care Uniunea Scriitorilor v-a continua să îi păstreze o vie amintire. Pe 8 noiembrie ar fi împlinit 74 de ani. S-a născut într-o zi semnificativă, dăruită de Dumnezeu pentru oameni temerari şi cu suflet curat, cum a fost cel al lui Dumitru Bălăeţ”, a spus Călugăru.
Un bust în memoria scriitorului
Una dintre cele două fiice ale scriitorului, Ruxandra Bălăeţ, a fost de asemenea prezentă şi a donat, cu această ocazie, o parte din operele tatălui său bibliotecii şcolii din localitate. În memoria lui Dumitru Bălăeţ, acesta intenţionează să organizeze încă un moment de comemorare, la împlinirea unui an de la trecerea în nefiinţă a scriitorului, momentul urmând a fi organizat la mormântul acestuia din Bucureşti. De asemenea, Ruxandra Bălăeţ intenţionează ca, în câţiva ani, să ridice un bust comemorativ în faţa şcolii din localitate, care se află pe un teren donat de familia sa unde, se spune, acum aproape jumătate de mileniu, au locuit fraţii Buzeşti.
Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here