Motoare Euro 6 la Dacia, după o “injecţie” de 40 de milioane Euro

475

Ministrul interimar al Economiei, Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nită a semnat luni, 24 februarie, împreună cu reprezentantii Polului Auto Muntenia, Nicolas Jean Etienne Maure, Director general, Automobile Dacia SA si Petru Sorin Buse, Director general, Renault Technologie Roumanie SRL, Acordul Cadru privind obligatia realizării pachetului minim integrat de proiecte propuse de Polul Auto Muntenia, precum si cele sase contracte de finantare aferente acestor proiecte.
Semnarea a avut loc în prezenta Prim-Ministrului României, Victor Viorel Ponta. Au mai participat Eugen Orlando Teodorovici, Ministrul Fondurilor Europene, Mihnea Cosmin Costoiu, Ministrul delegat pentru Învătământ Superior, Cercetare Stiintifică si Dezvoltare Tehnologică, Adrian Volintiru, Secretar de Stat în Ministerul Economiei, coordonator al domeniilor Politici industriale si Fonduri europene, Cristian Nevzoreanu, Director Afaceri Publice, Renault Technologie Roumanie SRL, reprezentanti ai administratiei publice locale din judetele Arges si Dâmbovita, precum si ai ADR Muntenia.
“Am vrut în mod special să fiu prezent la semnarea primului dintre contractele pe care le semnați astăzi pentru că are o semnificație aparte, un pol de dezvoltare, în care sunt incluse cele 3 componente esențiale – în primul rând, zona de producție privată, și aici Dacia Renault este evident unul dintre beneficiari, dar și unul dintre investitori, pentru că, dintr-un program de 40 milioane de euro, cofinanțarea este de 15 milioane, restul aparține beneficiarilor; în al doilea rând este vorba de 3 universități – dl. ministru Costoiu spunea de implicarea Politehnicii București, Târgoviște și Pitești – deci avem latura industrială, latura de cercetare universitară și avem latura autorităților locale, cele două consilii județene, Argeș și Dâmbovița, care de asemenea sunt parteneri în acest proiect extrem de important. Nu cred că există o variantă mai bună de parteneriat decât industrie privată, instituții de învățământ și consilii județene” a declarant premierul Victor Ponta, la semnarea celor sase contracte de finantare propuse de Polul Auto Muntenia.
Ministrul interimar al Economiei, Constantin Nita considera ca acest evenimentevenimentul de astăzi marchează un moment important în ceea ce priveste activitatea Automobile Dacia si Renault Technologie Roumanie, activitate pe care Guvernul României o sprijină.
„Este important să avem continuitate în sectorul economic, continuitate susţinută de proiecte care vizează dezvoltarea competitivităţii companiilor prin inovatie, prin extinderea afacerilor şi prin investiţii. Pe scurt, vorbim despre o valoare totală a proiectelor de aproximativ 180 milioane lei (40 milioane euro) din care valoarea financiară nerambursabilă este de peste 68 milioane lei (15 milioane euro)”
La randul sau, presedintele Renault Romania, Nicolas Maure, a anuntat ca la uzina de la Mioveni vor fi realizate si bancuri de testari pentru motoare EURO6.
“Vor fi realizate si bancuri de testari pentru motoare EURO 6. Mai mult decat atat, acest proiect ne va permite sa consolidam competitivitatea uzinei de la Mioveni prin investitii in matrite, dar dincolo de investitiile pe care noi le vom face, suntem bucurosi ca exista si alti parteneri in acest pol de competitivitate, astfel ca proiectul va fi un fel de embrion pentru Arges si pentru Dambovita, un embrion care va face sa se dezvolte toti partenerii din proiect, atat partenerii publici, cum ar fi autoritatile locale, dar si institutiile de cercetare si dezvoltare, cum ar fi universitatile”, a spus Nicolas Maure la sediul Autoritatii de Management a Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice.
Intre rezultatele implementării proiectelor se numara:modernizarea Uzinelor Dacia de la Mioveni si Pitesti, crearea Centrului Tehnic Titu, 108 locuri de muncă nou create si mentinute, 3 brevete pentru sisteme innovative, cresterea exporturilor cu 21%, se mai arată în comunicatul Biroului de presă al Ministerului Economiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here