Săptămână încărcată pentru salvamontiştii gorjeni

274

În ultimele zile, angajaţii Serviciului Public Salvamont Gorj au fost solicitaţi să intervină la mai multe cazuri. Fie că a fost vorba despre persoane rătăcite, sau chiar rănite, salvamontiştii au reuşit să le rezolve într-un timp relativ scurt, printr-o intervenţie promptă, dând dovadă din nou de profesionalism şi o foarte bună pregătire fizică şi tehnică. Din păcate, vineri, salvamontiştii au găsit victima decedată, procedând la scoaterea sa din canion.

Săptămâna trecută, salvamontiştii gorjeni au avut parte de una dintre cele mai aglomerate perioade. Miercuri au fost solicitaţi, prin apel la 112, pentru a interveni în cazul unei persoane posibil dispărută în zona Curmătura Olteţului, la limita de Nord-Est a judeţului, la circa 20 kilometri de Polovragi. Familia a anunţat problema şi a plecat după cel dispărut. „A fost găsit fără probleme, nu era rătăcit, aştepta în potecă o maşină să îl ducă la Polovragi. Ne-au anunţat rudele şi ne-am întors de pe Cheile Olteţului; a fost, deci, doar alarmă şi deplasare de urgenţă în zonă”, confirmă Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj.
Vineri, salvamontiştii au intervenit din nou pe Cheile Olteţului, însă, din păcate, de această dată au găsit turistul decedat în canion. Sâmbătă, o altă persoană s-a pierdut tot în Cheile Olteţului, în zona alpină înaltă, aceasta fiind găsită de către salvamontişti după aproximativ două ore.

Culegătoare de ciuperci, căutată la ceas de seară
Duminică seara, salvamontiştii au fost din nou solicitaţi, de această dată în zona Catalinul unde se pierduse o căutătoare de ciuperci în vârstă de 77 de ani, din Baia de Fier. „Femeia nu a ajuns la timp la maşina cu care trebuia să coboare din munte şi căutările s-au făcut pe timp de noapte. La acţiune au participat şapte salvamontişti, patru jandarmi şi doi localnici din Baia de Fier care fuseseră în ziua respectivă cu bătrâna la adunat de ciuperci şi care au reuşit să localizeze şi să arate salvatorilor cu precizie zona în care se putea pierde persoana respectivă, fapt ce a dus la găsirea rapidă a acesteia”, menţionează directorul Salvamont Gorj.
Practic, potrivit aceleiaşi surse, în prima fază a căutărilor salvamontiştii au mers pe două ipoteze: prima a fost că persoana nu a fost victima unui accident şi s-a adăpostit la una dintre stânele din zonă, două echipaje de salvatori fiind direcţionate către cele două stâne părăsite aflate în zona respectivă, iar cea de a doua ipoteză a fost aceea că femeie a suferit un accident în zona unde căuta ciuperci, alte doua echipaje de salvatori fiind direcţionate într-acolo. „Prima ipoteză de căutare s-a dovedit cea mai corectă, femeia fiind găsită la una dintre stâne, în stare bună, fără probleme medicale, fiind transportată cu maşina Salvamont către vale, unde era aşteptată de către familie”, conchide Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj. Trebuie precizat că acţiunile menţionate s-au finalizat repede şi datorită faptului că salvatorii au beneficit de mijloace de intervenţie speciale în teren montan: ambulanţă de teren accidentat, ATV-uri şi, mai les CUV-ul – cel mai performant mijloc de transport sş intervenţie în teren accidentat.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here