Decesele de la căminele Suseni, Dobriţa şi de la sanatoriu, îngroaşă lista morţilor din Runcu

559

Decedaţii de la căminele de bătrâni de pe raza comunei Runcu ca şi cei de la Sanatoriul de la Dobriţa, chiar dacă au domiciliile în alte localităţi şi chiar în afara judeţului, sunt înregistraţi în evidenţele Primăriei Runcu. Astfel, numărul decedaţilor creşte anual cu aproape 40%, numai în 2012 la primăria condusă de Adi Câmpeanu fiind înregistraţi 112 morţi, 42 fiind decedaţi care şi-au dat sufletul în cadrul unităţilor de asistenţă socială din Runcu dar şi la sanatoriul aflat pe raza localităţi. Din acest motiv, Runcu este în topul comunelor din Gorj cu o mortalitate foarte ridicată.

Populaţia comunei Runcu număra, cel puţin la recensământul din 2011, aproape 5.250 de suflete. În 2012 însă aici s-au înregistrat 112 morţi, şi conform legii, în catastifele primăriei au intrat şi decedaţii cu domicilii în afara localităţii. Numai anul trecut numărul morţilor “tradiţionali” din Runcu a urcat de la 72 la 112, 40 fiind persoane decedate la unităţile de îngrijire de la Suseni şi Dobriţa şi de la sanatoriu. “Pentru cele două cămine de bătrâni, Primăria Runcu a pus la dispoziţie două terenuri pentru ca persoanele care mor aici să fie îngropate. Chiar dacă sunt din afara localităţii. Sanatoriul are şi el cimitirul lui separat. Din cauza celor trei unităţi şi numărul decedaţilor de la noi este, în fiecare an, mai mare”, a declarat primarul Adi Câmpeanu. În ceea ce priveşte căsătoriile, doar o astfel de cununie civilă s-a oficiat, în ultimii, ani la unul dintre căminele de bătrâni din localitate, şi aceasta fiind trecută tot în actele instituţiei publice conduse de Câmpeanu.
Situaţia întâlnită la Runcu face ca această comună să se situeze în topul localităţilor rurale din Gorj cu o mortalitate foarte ridicată.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here