Transalpina, pericolul “Muntenegru” pentru turişti

1023

Avem cele mai frumoase drumuri, poate din lume, însă nu ştim să le preţuim. Sute de turişti se avântă zilnic pe Transalpina sau Drumul Regelui, fără să-şi dea seama la câte pericole se expun. Porţiuni mari de drum sunt fără parapeţi, iar Transalpina nici nu a fost deschisă circulaţiei. Cu toate acestea, oamenii îşi pun viaţa în pericol pentru a admira serpetinele. Spun că lipsa parapeţilor este şi mai gravă, mai ales după accidentul din Muntenegru unde 18 români şi-au pierdut viaţa.

Sute de turişti traversează zilnic Transalpina. Fie în excursii, fie pe cont propriu, oamenii îşi doresc să vadă minunăţiile acestui drum. Puţini ştiu însă la ce pericole se expun. Drumul nu are parapeţi şi în orice clipă o tragedie asemenea celei din Muntenegru, se poate întâmpla. Cei care se avântă să traverseze Drumul Regelui o fac pe propria răspundere. Şi nu sunt puţini.
”Am venit din Mangalia. Sunt un grup de 20 de persoane. Este pentru prima dată când traversăm Transalpina. Este minunat drumul, însă ne cam sperie lipsa parapeţilor. Câteva prietene chiar s-au retras din excursia aceasta după ce au văzut accidentul din Muntenegru”, a spus o turistă . Iar colegii de autocar au fost de aceiaşi părere.
„Sunt kilometrii întregi unde lipsesc parapeţii. Oricând se poate întâmpla o tragedie. Ne rugăm la Dumnenezeu să traversăm drumul acesta. Este foarte frumos dar şi periculos”, a mai spus o altă femei care traversa pentru a doua oară Transalpina.

Drum închis circulaţiei
Un indicator, aflat chiar la intrarea pe Transalpina, îi avertizează pe turişti că drumul este închis circulaţie. Până când, nu se ştie. Oamenii trec însă pe lângă indicator indiferenţi. Ştiu că îşi pun viaţa pericol, însă cei 20 de turişti din Mangalia îşi pun viaţa în mâinile şoferului. La fel cum au făcut-o şi cei din Muntenegru. Iar cel care conduce autocarul, dă asigurări că nimic rău nu se va întâmpla.
“Am 32 de ani experienţă în condus. Merg încet, cu 20-30 de kilometri pe oră. Drumul acesta nu e de croazieră. Am văzut că nu sunt parapeţi, dar asta înseamnă că merg şi mai atent, nu are cum să se întâmple ceva rău”, a dat asigurări şoferul. La fel se avântă pe drumul închis circulaţiei sute de turişti, în fiecare zi.

Se lucrează la parapeţi
Pe anumite porţiuni de drum se vede cum muncitorii fac săpături pentru a pune parapeţi. Până când tot drumul va fi însă împânzit cu parapeţi, va mai trece ceva timp. “Se lucrează acum pe Transalpina. Sperăm însă că nu vor pune tot tablă, cum este pe o anumită porţiune de drum. Să pună parapeţi grei, care, la nevoie, maşina să nu poată aluneca în gol. Sunt 40-50 de metrii până jos. Vă imaginaţi ce se poate întâmpla”, a mai declarat un turist.
Ana Maria Catalinoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here