Tranzacţie ilegală, între primarul Mazilu şi sârbul Firulovici

389

Specialiştii Curţii de Conturi Gorj i-au prins pe picior greşit pe reprezentanţii Primăriei Târgu-Cărbuneşti, în legătură cu mai multe investiţii realizate în ultimii ani în localitate. Pe lângă lucrări plătite dar neexecutate, cum este cazul modernizării drumului comunal 27 Ştefăneşti-Târgu-Cărbuneşti, edilul liberal Mihai Mazilu a fost avertizat de cei de la Curtea de Conturi că a greşit şi în cazul unei achiziţii, făcute de primărie la ediţia de anul trecut a Festivalului Internaţional de Literatură “Tudor Arghezi”. Achiziţia despre care s-a menţionat că ar fi fost o donaţie realizată de artistul sârb Dragoliub Firulovici, constând într-un tablou realizat de către acesta, s-a dovedit, câteva luni mai târziu, de fapt, o vânzare în toată regula. Asupra tranzacţiei planează însă mari suspiciuni, pentru lucrarea în cauză scoţându-se din casieria primăriei 1.500 de lei, asta însă la patru luni după cumpărarea tabloului.

“Cu ocazia organizării «Festivalului Internaţional de Literatură Tudor Arghezi», ediţia cu numărul XXXII, s-a aprobat, prin hotărâre de Consiliu Local Târgu-Cărbuneşti, bugetul evenimentului. Prin protocol încheiat între instituţiile organizatoare, în baza regulamentului de organizare al festivalului, contribuitorii au stabilit pe secţiuni cheltuielile care vor fi angajate, care nu includeau şi achiziţionarea unui tablou, autorul fiind de naţionalitate sârbă, participant la Festival, în valoare de 1.500 de lei”, se arată în raportul Curţii de Conturi, datat cu 14 mai 2013.
Mai precis, în bugetul Festivalului, organizat de Consiliul Judeţean Gorj, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj şi Primăria Târgu-Cărbuneşti nu era prevăzută achiziţionarea vreunei lucrări, cu atât mai mult nu era prevăzută cumpărarea tabloului sârbului Dragoliub Firulovici, un invitat permanent al evenimentului, dar care nu s-a remarcat prin realizarea vreunei lucrări cu sau despre opera lui Arghezi.
De altfel, şi la ediţia din acest an, ca şi la cea verificată de Curtea de Conturi, Firulovici a fost premiat cu bani pentru participare de către organizatori, premiile anuale date în Festival fiind de câte 1.500 de lei fiecare. Pentru Firulovici se achită anual şi cheltuielile de transport din Serbia în România.

Premiul, plus banii pe tablou
De data aceasta, Firulovici nu s-a mulţumit numai cu premiul în bani şi a mai făcut o afacere o dată cu deplasarea în Gorj. El sau poate primarul Mazilu..
Firulovici a organizat astfel o expoziţie cu lucrările sale de pictură, în cadrul Festivalului, lucrări pe care le-a adus cu el din Serbia. Primarului Mazilu i-a plăcut una dintre lucrări şi şi-a manifestat dorinţa de a o achiziţiona. A şi făcut asta, dar a plătit lucrarea la patru luni de la eveniment.
Ion Cepoi, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, organizator al evenimentului, susţine că tabloul nu s-a oferit de către artist ca şi donaţie, ci s-a oferit contra cost, asta deşi se ştia că în bugetul Festivalului nu era prevăzută vreo achiziţie. “Ştiu că primarul Mazilu a văzut tabloul lui Firulovici la expoziţia organizată în cadrul Festivalului Arghezi. A solicitat tabloul achiziţionându-l de la artist asta deoarece vroia să îl pună în incinta muzeului de literatură Arghezi din Cărbuneşti. Eu nu ştiu cu ce bani s-a plătit lucrarea. Ştiu însă că pe bugetul Festivalului nu se prevede achiziţionarea de lucrări”, a declarat Cepoi.

Mazilu: “Am cumpărat lucrarea. Nu a fost o donaţie”
Contactat telefonic, Mihai Mazilu, primarul oraşului Târgu-Cărbuneşti a negat că la mijlocul tranzacţiei cu artistul sârb s-ar fi aflat o donaţie, aşa cum a făcut public, joi, fostul viceprimar al localităţii, Ion Fugaru. “Am cumpărat acest tablou, nu a fost o donaţie. Nu vă mai luaţi după Fugaru că el trebuie să se controleze la cap”, a declarat edilul Mazilu, refuzând să vorbească mai mult pe marginea subiectului.
Grăbit să ajungă la Craiova pentru o întâlnire cu ministrul Liviu Dragnea, Mazilu a preferat să ne închidă de două ori telefonul în nas arătându-ne că subiectul legat de verificarea Curţii de Conturi şi măsurile care i s-au impus de specialiştii acestui organism sunt un subiect închis şi tabu.
Ion Fugaru, fostul viceprimar al localităţii, a declarat însă, într-o conferinţă de presă, că tranzacţia în cauză a fost de fapt o donaţie ca, în final, banii pe lucrare să fie luaţi de Mazilu şi băgaţi în buzunarul primarului. Edilul de Cărbuneşti a negat însă cele spuse de fostul său partener de echipă deşi nu a putut demonstra nici Curţii de Conturi că banii au fost oferiţi lui Firulovici.

Valoarea tabloului, stabilită după ureche
Specialiştii Curţii de Conturi au mai constatat următoarele: “Festivalul s-a desfăşurat în luna mai 2012, iar borderoul de achiziţie, nota de intrare recepţie şi plata, urmare a dispoziţiei către casierie, au fost întocmite în 25 şi 26 septembrie 2012, suma de 1.500 de lei fiind ridicată de la casieria instituţiei de ordonatorul de credite”. În acest sens, mai spun cei de la Curtea de Conturi, “nu există un raport de evaluare întocmit de persoane autorizate, din care să rezulte cum a fost stabilită valoarea tabloului la suma de 1.500 de lei. S-a constatat astfel plata nejustificată a sumei de 1.500 de lei ce a condus la majorarea cheltuielilor instituţiei la capitolul «Cultură»”.
Urmare a celor stipulate de Curtea de Conturi, primarul Mazilu ar trebui să dea banii înapoi pe tablou primăriei, asta deoarece suma de 1.500 de lei a fost ridicată de edil, personal. De asemenea, se demonstrează că edilul a greşit la fel ca un începător privind acest tablou, deoarece lucrarea putea fi achiziţionată mult mai uşor, fără să se apeleze la bugetul festivalului, încheiat de patru luni de zile.

Fugaru critică ilegalitatea achiziţionării tabloului
Ion Fugaru atrage atenţia în legătură cu achiziţionarea acestui tablou, mai ales că banii pentru acesta au fost ridicat de primar, Mazilu încasând în nume propriu de la casieria primăriei banii pe lucrare. “Cum este posibil să se achiziţioneze un tablou în mai şi să se plătească în septembrie. Festivalul a fost în 7-20 mai 2012, bugetul fiind de 42.556 de lei. Tabloul s-a achiziţionat atunci iar în 14 septembrie se depune referatul de achiziţie aprobat de primarul Mazilu, avizat de contabilul şef şi de un alt serviciu din primărie. Tabloul a fost recepţionat atunci, adică după patru luni, pe baza copiei paşaportului artistului şi a altor documente. Suma de 1.500 de lei a fost ridicată chiar de primar în două tranşe, pe parcursul a două zile, 25-26 septembrie 2012, deşi autorul a fost în ţara noastră în luna mai. El nici nu a semnat pentru ridicarea banilor, pe lucrarea ce a fost depusă apoi în cadrul bibliotecii. Festivalul a avut drept scop omagierea lucrării argheziene şi nu achiziţionarea de tablouri. Există suficiente suspiciuni că Mazilu a ridicat banii pentru el, nicidecum pentru artistul sârb”, a declarat Fugaru.
Cert este că aceste sesizări făcute de Fugaru şi verificate de Curtea de Conturi Gorj, s-au constatat.
Anamaria Stoica

Lucrări nerealizate, plătite cu peste un miliard de lei vechi
Verificarea Curţii de Conturi Gorj a relevat, de asemenea, că la obiectivele de investigaţii finanţate din bugetul local Cărbuneşti s-au constatat nereguli şi abateri de la legalitate şi regularitate care au dus efectuarea de plăţi nelegale, la unele obiective în sumă de 85.304,49 de lei, precum şi la acceptarea nelegală la plată a unor lucrări în valoare de 18.397,12 lei. Astfel se constată că,,la obiectivul “Modernizare drum DC 27, Ştefăneşti-Târgu-Cărbuneşti-km 3+300-6+600, judeţul Gorj”, s-a constatat nerespectarea de către executant a caietului de sarcini şi documentaţiei de execuţie. “Astfel, conform constatărilor din nota nr. 4909/28.02.2012 unele articole de deviz din obiectul “Drumuri laterale” în valoare de 2.389,59 au fost plătite, dar în realitate, nu au fost executate, urmare a neîndeplinirii obligaţiilor legale şi contractuale de către dirigintele de şantier”. În raport se prevede că “au fost calculate foloase necuvenite de la data când au fost efectuate plăţile până la data controlului, în sumă de 184,16 de lei”. Nu este singura investiţie cu probleme, pentru modernizarea bazei sportive şi a stadionului din Cărbuneşti, executantul a realizat lucrări de reparaţii pe terenul de fotbal, contrar prevederilor din caietul de sarcini. Pentru lucrarea în cauză s-a achitat 18.387,12 lei . Nereguli s-au constatat şi la lucrările făcute la piaţa oraşului, unde valoarea contractului încheiat a fost majorată cu suma de 4.089,59 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here