Câlnic şi Băleşti, zone poluate cu nitraţi

405

La nivelul Administraţiei Bazinale de Apă Jiu prin Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”, finanţat de Banca Mondială şi Guvernul României şi implementat de Ministerul Mediului şi Pădurilor au fost desemnate ca zone vulnerabile la poluarea cu nitraţi localităţile: Câlnic şi Băleşti. Nitraţii, potrivit specialiştilor, scad rezistenţa generală a organismului, iar consumul de apă poluată cu această substanţă poate duce chiar la decesul sugarilor şi copiilor.

Zonele vulnerabile la poluarea cu nitraţi din surse agricole au fost identificate de către Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie şi Protecţia Mediului pe baza evaluării condiţiilor naturale ale arealelor cu potenţial de transmitere a nitraţilor din sistemul agricol către resursele de apă.
La nivelul Administraţiei Bazinale de Apă Jiu prin Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi,” au fost desemnate ca zone vulnerabile la poluarea cu nitraţi localităţile Lăcrița, Mischii în judeţul Dolj, Câlnic în judeţul Gorj.

Reducerea poluării cu nitraţi, principalul scop
În perioada 2008 – 2013 se implementează la scară naţională proiectul “Control Integrat al Poluării cu Nutrienţi” care ajută la promovarea dezvoltării durabile prin utilizarea celor mai bune practici agricole în mijlocul fermierilor şi pentru îmbunătăţirea productivităţii terenului, respectând principiul dezvoltării durabile de asemenea ajută la îmbunătăţirea sănătăţii umane prin îndreptarea atenţiei spre reducerea conţinutului de nitraţi din apa potabilă.
Principalul obiectiv al proiectului este acela de a ne alinia la cerinţele Directivei Nitraţi, iar obiectivul global de mediu este de a reduce poluarea cu nitraţi a resurselor de apă din România.
Una din componentele proiectului se referă la investiţii în 86 de comune identificate în Zonele Vulnerabile la Nitraţi din cadrul a 10 bazine hidrografice, din care în 11 comune se înfiinţează centre Demonstrative şi Instruire a bunelor practici pentru protecţia resurselor de sol şi apă împotriva poluării cu nitraţi proveniţi din agricultură, printr-o abordare integrată a managementului acestora.
La nivelul bazinului hidrografic Jiu au fost identificate 3 localităţi pentru realizarea de investiţii din care o localitate a fost desemnată pentru înfiinţarea Centrului de Demonstrare şi Instruire. Acestea sunt Gherceşti în judeţul Dolj, Gârla Mare în judeţul Mehedinţi şi Bălești în judeţul Gorj.
A.B.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here