Comisia Europeană – Începutul unui noi mandat (2024 – 2029)

115

Ce repede a trecut timpul! 2020 – 2024!
Uniunea Europeană este deja într-un nou exercițiu în perioada 2024 – 2029.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a prezentat deja componența Comisei, noua echipă și portofoliile alocate statelor membre în cadrul Colegiului Comisarilor Europeni pentru mandatul 2024 – 2029.
Noutatea extraordinară pentru România este că țara noastră se va afla în premieră de la aderare, la conducerea politică a instituției.
Începutul activității este marcat de un nou slogan: „întregul Colegiu este angajat în favoarea competitivității și vor fi eliminate vechile procese fragmentate și rigide.”
Șefa Comisiei Europene a apreciat noua echipă de comisari europeni că reflectă principiile și recomandările făcute cu mult timp în urmă de Raportul Mario Draghi și anume:
a) consolidarea suveranității și democrației unionale;
b) construirea unei economii competetive;
c) decarbonizarea și păstrarea conceptului de economie circulară, păstrând o tranziție echitabilă pentru toți;
d) elaborarea unei strategii industriale mult evaluată care să aibă în centrul său inovarea și investițiile;
e) stimularea coeziunii europene și a regiunilor;
f) sprijinirea și măsurile de sprijin pentru toți cetățenii Uniunii Europene;
g) „modelul nostru social” și asigurarea faptului că Europa poate fi un lider la nivel global.
Colegiul Comisarilor Europeni 2024 – 2029 va fi compus din șase vicepreședinți executivi, după cum urmează:
1. Teresa Ribeira (Spania, PES) – Vicepreședinte Executiv al tranziției curate, echitabile și competitive;
2. Henna Virkkunen (Finlanda, PPE) – Vicepreședinte Executiv pentru suveranitatea tehnologică, securitate și democrație;
3. Stéphane Séjourné (Franța, Renew Europe) – Vicepreședinte Executiv pentru prosperitate și strategie industrială;
4. Kaja Kallas (Estonia, Renew Europe) – Vicepreședinte Executiv, înalt reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politici de securitate;
5. Roxana Mînzatu (România, PES) – Vicepreședinte Executiv pentru oameni, competiție, pregătire pentru situații de criză;
6. Raffaele Fitto (ECR, Italia) – Vicepreședinte Executiv pentru coeziune și reformă.
Conform criteriilor alegerii pozițiile de vicepreședinți executivi , inclusiv cel al parității de gen, Ursula von der Leyen a desemnat patru femei în aceste poziții și doi bărbați. Ea precizat că din totalul celor 27 de comisari europeni, 11 vor fi femei și 16 bărbați, reprezentând un raport 40%-60%.
De asemenea, s-a ajuns și la un echilibru politic, astfel pentru PPE o poziție (Henna Virkkunen), două pentru Socialiștii Europeni (Teresa Ribeira și Roxana Mînzatu), două pentru Renew Europe (Kaja Kallas și Stéphane Séjourné) și unul pentru Conservatorii și Reformiștii Europeni (Raffaele Fitto), acesta fiind o premieră din punct de vedere politic.
Este interesantă distribuția geografică a pozițiilor de vicepreședinți, astfel: nordul Europei (Henna Virkkunen – Finlanda), sudul (Teresa Ribeira – Spania și Raffaele Fitto – Italia), estul (Kaja Kallas – Estonia și Roxana Mînzatu – România) și vestul (Stéphane Séjourné – Franța).

Celelalte 20 de portofolii din Comisia Europeană sunt ocupate, după cum urmează:
1. Maroš Šefčovič (Slovacia, PES) – comisar european pentru comerț și securitate economică (include și politica vamală) și comisar pentru relații interinstituționale și transparență.
2. Valdis Dombrovskis (Letonia, PPE) – comisar european pentru economie și productivitate și comisar pentru implementare și simplificare.
3. Dubravka Šuica (Croația, PPE) – comisar european pentru Mediterana și responsabilă pentru vecinătatea sudică extinsă.
4. Olivér Várhely (Ungaria, Patrioți pentru Europa) – comisar european pentru sănătate și bunăstarea animalelor. El va fi responsabil de construirea Uniunii Europene a Sănătății și de continuarea activității de combatere a cancerului și de sănătate preventivă.
5. Wopke Hoekstra (Olanda, PPE) – comisar european pentru climă, creștere netă zero și creștere curată. Acesta va continua să lucreze la punerea în aplicare și adaptare, la diplomația climatică și la decarbonizare. El va fi, de asemenea, responsabil pentru impozitare.
6. Andrius Kubilius (Lituania, PPE) – comisar european pentru apărare și spațiu. El va lucra la dezvoltarea Uniunii Europene de Apărare și la stimularea investițiilor și a capacității industriale.
7. Marta Kos (Slovenia, Renew Europe) – comisar european pentru extindere și responsabilă și pentru vecinătatea estică.
8. Jozef Síkela (Cehia, Independent) – comisar european pentru parteneriate internaționale. El va conduce activitatea privind Global Gateway și se va asigura că dezvoltăm parteneriate reciproc avantajoase care investesc într-un viitor comun.
9. Costas Kadis (Cipru, PPE) – comisar european pentru pescuit și oceane.
10. Maria Luís Albuquerque (Portugalia, PPE) – comisar european pentru servicii financiare și uniunea economiilor și investițiilor.
11. Hadja Lahbib (Belgia, Renew Europe) – comisar european pentru pregătire și gestionarea crizelor. Acesta este un alt portofoliu nou care se va ocupa de reziliență, pregătire și protecție civilă. Ea va fi responsabilă de conducerea eforturilor privind gestionarea crizelor și ajutorul umanitar.
12. Magnus Brunner (Austria, PPE) – comisar european pentru afaceri interne și migrație. El se va concentra, desigur, pe punerea în aplicare a Pactului privind azilul și migrația, dar și pe consolidarea frontierelor și pe dezvoltarea unei noi strategii de securitate internă.
13. Jessika Roswall (Suedia, PPE) – comisar european pentru mediu, reziliența apei și o economie circulară competitivă.
14. Piotr Serafin (Polonia, PPE) – comisar european pentru buget, antifraudă și administrație publică. Acesta îmi va raporta direct și se va concentra în special pe pregătirea următorului buget pe termen lung și pe asigurarea faptului că avem o instituție modernă care să ofere rezultate pentru europeni.
15. Dan Jørgensen (Danemarca, PES) – comisar european pentru energie și locuințe. Activitatea sa va contribui la scăderea prețurilor la energie, va investi în energie curată și va asigura reducerea dependenței. El va fi primul comisar pentru locuințe din istorie, având în vedere toate aspectele, de la eficiența energetică la investiții și construcții.
16. Ekaterina Zaharieva (Bulgaria, PPE) – comisar european pentru cercetare și inovare.
17. Michael McGrath (Irlanda, Renew Europe) – comisar european pentru democrație, justiție și statul de drept.
18. Apostolos Tzitzikostas (Grecia, PPE) – comisar european pentru transport durabil și turism.
19. Christophe Hansen (Luxemburg, PPE) – comisar european pentru agricultură și alimentație.
20. Glenn Micallef (Malta, PES) – comisar european pentru echitate între generații, cultură, tineret și sport.
Fiecare comisar desemnat va fi invitat să se prezinte în fața comisiilor competente pentru o singură audiere de confirmare. Vor fi examinate scrisorile de evaluare ce vor fi trimise Conferinței Președinților care vor confirma și autoriza publicarea scrisorilor de evaluare.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen va prezenta Colegiului Comisarilor și programul acestora în plenul Parlamentului, după ce va avea loc dezbatarea și votul pentru alegerea comisiei în ansamblu, cu majoritatea voturilor exprimate (prin apel nominal).
Sperăm noi, ca cetățeni ai Uniunii Europene, să asistăm la creșterea competitivității , precum și întreg Colegiul Comisarilor Europeni desemnat pentru perioada 2024 – 2029 să-și ducă la îndeplinire cele propuse și promise.
Le urăm drum lung și bun, încununat de succes!

Conf. Dr. Ing. Cristiana SÎRBU
Președinte al Fundației „Grupul de Inițiativă Ecologică și Dezvoltare Durabilă”
Membru asociat al Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” București
Conferențiar universitar în cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here