Noul PCR scoate de la naftalină dosarele de cadre! – Condescu, fost propagandist comunist la Poiana

381

IMG_6379 1Liderul de sindicat Marin Condescu, cel care astăzi stabileşte şefi de organizaţii politice judeţene, parlamentari şi şefi ai societăţilor de stat din minerit, cel care a stat la masă cu preşedintele ţării Traian Băsescu negociind în 2009 voturile minerilor şi la al cărui gest îngenunchează mulţi dintre politicienii de astăzi, este un fost propagandist comunist. O spun chiar cei care l-au avut subaltern pe linie politică în Partidul Comunist Român(PCR), fostul şi actualul comunist, Gheorghe Dudău, actualmente preşedinte al Partidului Alianţa Socialistă (PAS) Gorj, dar şi fostul prim-secretar al oraşului Rovinari, Ilie Răuţescu, şi el vicepreşedinte al PAS. Experienţa manevrării maselor se pare că a dobândit-o Condescu în timp ce era secretarul Uniunii Tineretului Comunist(UTC) de la Cariera Poiana, şi avea în subordine 200 de salariaţi tineri ai acestei unităţi. A fost chiar sancţionat pe linie de partid pentru abateri disciplinare.

 

UTC-ul era o structură a Partidului Comunist Român din care au făcut parte mulţi dintre actualii şefi din mineritul şi energia gorjeană. A cunoscut o adevărată dezvoltare între anii 1970-1987, până când Nicu Ceauşescu a fost pus prim-secretar la Sibiu, uteciştii din structurile de conducere fiind şcoliţi la Craiova şi Braşov, la cunoscutele şcoli de 5 luni. Printre cei care au activat în rezerva de cadre a PCR-ului, cum era numit de fapt UTC-ul, se numără şi sindicalistul Marin Condescu. Liderul de sindicat a avut carnet de partid, spun cei doi lideri ai noului PCR Gorj, Gheorghe Dudău şi Ilie Răuţescu, fapt care nu ar trebui să îl ruşineze, mai ales că lucrul cu masele de la UTC l-a pregătit pentru activitatea de după 1989, când şi-a luat în serios activitatea de sindicalist punându-şi la picioare mai marii politicii gorjene şi nu numai.

Lăcătuşul “lustrabil”

Potrivit celor declarate acum de fostul secretar PCR, Gheorghe Dudău, Condescu şi-ar fi început activitatea în UTC la Cariera Poiana. “Numele lui Marin Condescu apare în arhivele partidului(n.r. al PCR-ului). Eu am fost secretar de partid şi ştiu ce membrii am avut! De altfel, PCR-ul a avut 900 de membrii la Întreprinderea Minieră Rovinari iar printre ei s-a aflat şi Marin Condescu”, susţine Dudău supărat că Marin Condescu nu şi-ar mai recunoaşte vechea apartenenţă şi chiar ar huli spre comunişti.

“El (n.r. Marin Condescu) a lucrat în minerit şi nu are o fişă prea corectă, prea demnă pentru un om care a lucrat în minerit. S-a trezit şi el peste noapte, cum s-au trezit unii ba senatori, ba deputaţi, a intrat în sindicate şi crede acum că nu mai poate fi dat jos de nimenea. Să nu uite că nu a fost în stare să ducă un tub de oxigen zece metri, să nu uite că, la un moment dat, nu a fost în stare să stea într-un birou cu preşedintele de sindicat spunând că lui îi trebuie birou separat. Vreau să îi reamintesc că el a avut multe bube înainte de ‘89 şi să nu uite că Partidul Comunist l-a trimis la şcoală de partid, de cinci luni. Şi acum începe să denigreze că el nu a fost membru al partidului. A fost membru al PCR şi partidul chiar s-a înşelat cu el. Aici am şi eu o vină că am fost secretar de partid al Întreprinderii Miniere Rovinari şi nu am întreprins măsuri ca acest om să fie arătat în faţa oamenilor ca să nu mai poată fi ales”, şi-a făcut mea culpa Dudău.

“A fost membru al PCR înainte de 89”

Şi Ilie Răuţescu, fost membru al CC al UTC (1971-1975), prim-secretar al oraşului Rovinari (1981), ţine isonul lui Dudău arătând că Marin Condescu a făcut parte din fostul PCR. ,,I-am dat vot de blam în ‘79 sau “80 când era lăcătuş în Cariera Poiana. Asta pentru părăsirea locului de muncă şi alte abateri pe care le-a avut cu militarii şi cu ceilalţi. A fost sancţionat pe linie de partid şi mutat de la Poiana la Tismana”, declară Ilie Răuţescu. “A fost mutat la o altă carieră şi i s-a ridicat sancţiunea, fapt pentru care a şi fost trimis la şcoala de partid iar acum denigrează partidul. Ai mâncat din aceiaşi farfurie cu cei mulţi şi spui că nu ai fost comunist”, completează, revoltat, şi Dudău.

Şcoală de partid la Craiova

Condescu merge la şcoala de partid în anii ’80 o spun foştii comunişti care denunţă şi numele unui inginer de la EM Rovinari, care a fost şeful direct la UTC a actualului sindicalist. “A făcut şcoala de partid între 1982-1985 la Craiova. A avut carnet de membru al partidului, asta şi pentru că nu puteai conduce o formaţie de lucru dacă nu erai membru al PCR”, a subliniat şeful PAS Gorj, susţinând însă că lui Condescu i se datorează distrugerea mineritului din Gorj, prin externalizarea secţiilor şi trecerea lor în subordinea sindicatului. “Condescu a fost secretar de UTC. Era o funcţie importantă deoarece 40% din efectivul unei cariere era format din tineri. Cariera Poiana avea în jur de 500 de angajaţi, şi în jur de 200 erau tineret iar el era secretarul UTC-ului de aici. UTC-ul copia structura partidului iar ca preşedinte al tineretului a fost inginerul Sichitiu care şi acum îşi face datoria, unul dintre cei mai buni ingineri. Este inginer-şef la EM Rovinari. Se ocupă cu partea energetică”, a conchis Dudău menţionând că Marin Condescu este unul dintre “cei mulţi” care au fost cu PCR-ul, dar acum se prefac că au uitat.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here